Selv om Tyrkiet er orange i rejsevejledningerne, tager mange til landet, hvor nu flest danskere smittes, oplyser SSI. Smittede danskere sidder for egen regning på coronahoteller i Tyrkiet.
Tyrkiet har overhalet Spanien som det land, flest danskere i denne tid coronasmittes i, oplyser Statens Serum Institut, SSI.
De nyeste tal er fra uge 30 og viser, at cirka 30 procent af alle smittede danskere har været på rejse i udlandet de seneste 14 dage. Cirka syv procent af de smittede i Danmark i uge 30 har besøgt Tyrkiet de seneste 14 dage.
Tallene i pressemeddelelsen fra SSI har smittetal fra danskere på ferie i udlandet fra uge 27 til uge 30. Tallene viser også, at smittetallene for danskere i Tyrkiet er tidoblet fra et par procent i uge 27 til nu 25 procent. Omvendt er tallene for danskere, der er blevet coronasmittet i Spanien, mere end halveret siden uge 27 fra 55 procent til nu 20 procent.
De tre øvrige lande på top fem-listen fra SSI er Bulgarien, Grækenland (med blandt andet Kreta og Rhodos) og Tyskland. Smittede danskere fra ferie i disse tre lande holdt sig konstant på fem procent mellem uge 27 til uge 30.
”Vi har set en stigning i antal og andel PCR-positive rejsende fra Tyrkiet, mens tallene har været faldende for hjemrejsende fra Spanien. Hvis man er blevet smittet på sin rejse, risikerer man at give smitten videre til medpassagerer i flyet og for eksempel familie og venner efter hjemkomst til Danmark,” siger afdelingslæge Peter Henrik Andersen fra SSI i pressemeddelelsen og tilføjer:
”Vi råder derfor hjemrejsende fra Tyrkiet til at være særligt opmærksomme på risikoen for smitte og eventuelt at blive testet, før de sætter sig ind i flyet, hvis de er i tvivl, om de kan være smittet.”
336.000 danske turister i Tyrkiet
Tyrkiet er orange i de danske rejsevejledninger og Udenrigsministeriet fraråder derfor ikke-nødvendige rejser for ikke-vaccinerede.
For ikke-vaccinerede er der krav om test og isolation efter hjemkomst til Danmark. Hvis man bliver smittet på sin rejse til Tyrkiet, gælder der krav om selvbetalt isolation, og Udenrigsministeriet oplyser, at der for tiden sidder flere smittede danskere på karantænehoteller i Tyrkiet, lyder det fra SSI.
Til Berlingske.dk siger Frej Jackson, fungerende chef i Udenrigsministeriets Borgerservice, der står for rejsevejledningerne, at danskere der testes positiv i Tyrkiet skal i isolation i Tyrkiet for egen regning.
Udenrigsministeriet har ikke tal for, hvor mange danskere, der er i karantæne i Tyrkiet, men ifølge Frej Jackson er der jævnligt danskere, der ringer til Borgerservice med besked om, at de er blevet smittede og skal i karantæne i Tyrkiet.
”Hvis man ikke er vaccineret, så fraråder vi rejser til Tyrkiet. Hvis man alligevel rejser som ikke-vaccineret, så skal man være opmærksom på, at der gælder krav om test og isolation, når man kommer hjem til Danmark fra Tyrkiet,” siger Frej Jackson.
Chefen for Borgerservice, Erik Brøgger Rasmussen, sagde sidst i juni som gæstetaler på Danmarks Rejsebureau Forenings årsmøde:
”I (rejsebureauerne, red.) har i en lang årrække været med til at understøtte en enorm troværdighed omkring rejsevejledningerne. Når vi spørger befolkningen, så følger omkring 90 procent rejsevejledningerne. Hvis vi fraråder ikke-nødvendige rejser, så rejser danskerne ikke.”
I året før coronakrisen, 2019, havde Tyrkiet ifølge officielle tal 51 millioner udenlandske turister. Flest fra Rusland, over syv millioner, Tyskland, fem millioner, og Bulgarien, 2,7 millioner.
Danmark var nummer 27 på listen med næsten 336.000 ankomster.
Relaterede artikler:
Flere lande bliver gule i nye rejsevejledninger