Ikke meget af den tidligere Berlinmur mellem Øst- og Vesttyskland står i dag. Men der er dog visse steder; her fra den østberlinske side. Foto via Tysk Turist Information.

Tyskland markerer 35-året for Berlinmurens fald

Til november er det 35 år siden Berlinmuren faldt – og næste år 35 året for den tyske genforening af Øst- og Vesttyskland. Tysk turisme får en række events i anledning af de historiske jubilæer.

Den 9. november 1989 regnes som den aften, de første sprækker blev slået i den solide Berlinmur, der adskilte Øst- og Vestberlin. Det skal fejres, ligesom 35-året for Tysklands genforening den 3. oktober 2025 vil blive det.

Om Berlinmuren stadig betyder noget for danske turister til den tyske hovedstad, her Bo Schou Lauridsen, chef for det tyske turistråd, Tysk Turist Information, tidligere sagt til Standby.dk:

”Ja, i høj grad, der er så meget at se og opleve i det tidligere Øst- og Vestberlin – og gennem Berlin går der jo en linje med kobberstykker, så man kan se, hvor Muren stod. Der er ikke så meget tilbage af selve Muren, men flere steder står der noget tilbage som man kan se og reflektere over.”

I en gennemgang af nogle af de muligheder turister i dag har i områderne omkring Berlinmuren, skriver Tysk Turist Information i dag i en pressemeddelelse: ”Oplev de mange facetter af Tyskland som et genforenet rejseland. Og den tyske hovedstad sidder ikke fast i fortiden, byen genopfinder konstant sig selv.”

Cykelture
Berlin er i dag det tyske rejsemål, der tiltrækker flest danskere. Sidste år steg Berlins totale antal inden- og udenlandske turismeankomster til 12 millioner, hvor de i alt havde 30 millioner overnatninger. De 12,1 millioner registrerede ankomster til Berlin sidste år var en stigning på 16 procent i forhold til 2022. De foretog 29,6 millioner målbare overnatninger, hvilket var 12 procent flere end i 2022, oplyser byens turistråd, VisitBerlin, tidligere i år i en pressemeddelelse. Byen har over 700 hoteller, hostels og andre officielle overnatningssteder.

Tysk Turist Information peget blandt andet på Humboldt Forum, der åbnede i Berlin i 2021. Her kombineres verdenskulturarv med moderne arkitektur bag facaden. Berliner-paladset blev genopbygget i 2020, efter at det i DDR-tiden blev revet ned for at give plads til Republikkens Palads. I disse enorme rum er der nu skabt et levende center for kunst og kultur.

Der er også i Berlin muligheden for blandt andet en cykeltur på små seks kilometer fra East Side Gallery til Bernauer Strasse gennem by- og verdenshistorie – forbi resterne af Berlinmuren, det berømte Checkpoint Charlie, Mauermuseum og dokumentationscentret Topographie des Terrors.

Det tyske turistråds danske afdeling fremhæver også Brandenburg, delstaten der omkranser (delstaten) Berlin og som er den største af de østlige delstater. Her er blandt andet det storslåede Rheinsberg-palads, Barberini-museet i Potsdam og de brede trætopstier over Beelitz-Heilstätten.

Man kan også sejle, for eksempel i kano, på nogle af Brandenburgs 6.500 kilometer farbare vandveje. En særlig oplevelse er en tur på vandet helt til Berlin – over den tidligere øst-vesttyske grænse, hedder det fra Tysk Turist Information.

Natur retur langs den indre tyske grænse
Den indre tyske grænses forløb var ikke begrænset til den forhadte mur i Berlin.

Hele vejen ned langs ”jerntæppet” – fra Østersøen i nord til Tjekkiet i syd – lå et næsten 1.400 kilometer lang strækning med et bredt ingenmandsland som den stærkt bevogtede grænse mellem øst og vest.

 

Relaterede artikler:

Berlin tiltrækker stadig flere udenlandske besøgende

Berlin topper som danskernes tyske rejsefavorit

Deutsche Bahn og fagforening enig om strejkestop