Krydstogtrederier forventer generelt ikke at genoptage sejladser før tidligst næste år og formentlig kun med et begrænset antal skibe. Arkivfoto fra Royal Caribbean Group.

USA åbner langsomt igen for krydstogter

De amerikanske sundhedsmyndigheder hæver sin No-Sail Order og tillader i princippet igen krydstogter til og fra USA. Næsten alle krydstogtrederier har sløjfet sejladser et stykke ind i 2021.

I omkring otte måneder har USA’s modsvarighed til Statens Seruminstitut, U.S. Centers for Disease Control and Prevention, CDC, forbudt krydstogter under coronakrisen. Men denne No-Sail Order blev hævet i går, den 1. november.

Dermed kan rederierne teknisk set genoptage deres krydstogter, efter CDC’s hidtidige No-Sail Order har været gældende siden den 14. marts, skriver hjemmesiden Cruisecritic.com

Men inden der kan sejles igen, skal rederierne gennemgå og opfylde en række myndighedskrav. Der stilles krav til, at forholdene er sikre for besætningerne og at rederierne ved, hvordan de skal navigere under coronakrisen. Det gælder blandt andet, hvordan rederierne sørger for social distance på skibene, tester besætningsmedlemmer og passagerer, forhindrer smitten i at brede sig og karantæne-isolerer smittede på skibene.

Når blandt andet disse områder er på plads, får rederierne tilladelser til at vende tilbage til sejladser med passagerer.

Vil begrænse risiko for nye udbrud af coronavirus
”Vi giver nu krydstogtrederierne tilladelse til at genoptage sejladserne under sikre og ansvarlige vilkår. Når forholdsreglerne er på plads, skulle vi have begrænset risikoen for nye udbrud af coronavirus på krydstogtskibe,” siger CDC’s direktør, Robert R. Redfield, i en pressemeddelelse og tilføjer:

“CDC og krydstogtbranchen har et fælles mål om at beskytte besætninger og passagerer samt de destinationer, krydstogtskibene sejler til.”

De første test af krydstogtskibene vil blandt andet indeholde figuranter, der agerer passagerer, ligesom rederierne skal vide, at man effektivt kan teste for smittede besætningsmedlemmer og passagerer når disse starter og slutter deres krydstogter.

Mange sejler først til næste år – Canada lukket til marts
Men selv om nogle af kravene er blevet løftet for krydstogter til og fra USA, så bliver der næppe sejladser i år. Alle krydstogtrederier har udskudt at sejle egentlige krydstogter før tidligst til december, mens hovedparten har forlænget deres mulige genstart til engang i det nye år.

Og når først beslutningen er truffet om at genoptage sejladserne, så skal der bruges mellem en til to måneder før skibene igen forventes klar til krydstogter med passagerer.

Det amerikanske transportministerium, Transport Canada, forlængede sidste uge sit forbud mod anløb af krydstogtskibe med over 100 passagerer til foreløbig udgangen af februar næste år, altså næsten et år efter No Sail-forbuddet kom.

Omvendt kan krydstogtbranchen hente nogle erfaringer fra Europa. Her har rederier som AIDA, Costa, Hapag-Lloyd Cruises og TUI Cruises fulgt de europæiske regulativer og er begyndt med et begrænset antal sejladser under overholdelse af strikse nye retningslinjer.

Relaterede artikler:

Genstart af krydstogter rammer præsidentvalg

Krydstogtrederier klar med tiltag til genstart

Styr på corona kan give dansk krydstogtrekord i 2021