Visualisering af det fremtidige tog mellem Las Vegas og Los Angeles. Foto: Brightline West.

USA investerer i højhastighedstog på Vestkysten

USA’s føderale regering har afsat seks milliarder dollars til etableringen af højhastighedstog, som kan komme til at forbinde Las Vegas, Los Angeles og San Fransisco. Håbet er, at dele af banen er klar til OL i 2028.

Hvis alt går efter planen, kommer turister, der rejser til Los Angeles for at overvære De Olympiske Lege i 2028, til at kunne benytte sig af helt nye, topmoderne højhastighedstog.

For nylig gav USA’s føderale regering nemlig tilsagn om, at man vil bruge seks milliarder dollars, svarende til godt og vel 41,5 milliarder danske kroner på etableringen af nye højhastighedstogforbindelser på en rute mellem Las Vegas og Los Angeles samt Los Angeles og San Fransisco. Det skriver det amerikanske medie CBS News Sacramento.

Trods det store beløb, er der stadig blot tale om en brøkdel af den samlede pris på etableringen af togforbindelsen, som alt i alt er estimeret til at koste omkring 100 milliarder dollars (svarende til 691 milliarder danske kroner), hvoraf myndighederne i Californien indtil videre mener at kunne redegøre for cirka det kvarte af det samlede beløb.

I første omgang fokuseres der på en strækning mellem byerne Merced, Fresno og Bakersfield. Derudover vil tre ud af de seks milliarder dollars gå til den privatejede jernbanestrækning Brightline West, som vil forbinde Las Vegas med det sydlige Californien og delstatens største by Los Angeles.

Håber på åbning inden OL i 2028
Netop den sidstnævnte rute, håber Brightline, kommer til at transportere passagerer mellem Las Vegas og Los Angeles allerede i 2028, når sidstnævnte er vært for De Olympiske Lege.

Ruten mellem de to kendte storbyer kommer til at være 351 kilometer lang, og bliver efter planen udstyret med tog, der kan transportere passagerer med op mod 322 kilometer i timen, hvilket cirka halverer rejsetiden mellem byerne sammenlignet med en tur på den amerikanske motorvej i dag.

Ønsket om en højhastighedsforbindelse, der kan transportere turister gennem Mojaveørkenen til Las Vegas går helt tilbage til i hvert fald 2001, oplyser demokraten Dina Titus, som er medlem af Repræsentanternes Hus og repræsenterer området The Strip i Las Vegas. Hun fortæller i øvrigt, at projektet har kørt og været sat på hold over flere omgange, inden det senest blev sat på pause under coronapandemien.

 

Relaterede artikler:

Ny togforsinkelse ærgrer transportministeren

Nu anlægges milliarddyr Femern Bælt-jernbane

Kun godt halvdelen af fjerntogene ankom til tiden