USA og Cuba tæt på luftfartsaftale

Kevin Mase, chefpilot hos American Airlines, vifter med et cubansk flag fra et American-fly i midten af december, dagen efter USA og Cuba blev enige om atter at tillade passagerflyvninger mellem de to lande.

Kevin Mase, chefpilot hos American Airlines, vifter med et cubansk flag fra et American-fly i midten af december, dagen efter USA og Cuba blev enige om atter at tillade passagerflyvninger mellem de to lande.

LUFTFART: For første gang i 50 år er der snarlig udsigt til, at USA atter tillader ruteflyvning til Cuba. I morgen rejser en delegation fra USA til Havanna for at underskrive aftale, der kan genåbne ruteflyvning mellem landene.

I december sidste år blev Cuba og USA enige om en hensigtserklæring om at genoprette ruteflyvninger mellem de to lande – hidtil har der kun, fra amerikansk hold, været tilladt charterflyvninger. USA og Cuba har også genoprettet de diplomatiske forbindelser – og genåbnet deres ambassader i hhv. Havanna og Washington D.C.

Den nye luftfartsaftale skal i denne uge underskrives af USAs transportminister og landets viceudenrigsminister – herefter kan amerikanske flyselskaber søge tilladelse til at starte ruteflyvning fra USA til Cuba, der ligger ca. 150 km syd for Florida.

Der forventes i første omgang mulighed for at amerikanske flyselskaber kan åbne 20 daglige flyvninger til den cubanske hovedstad, Havanna, samt 10 andre flyvninger til ni cubanske byer, skriver avisen Miami Herald.

Amerikanske flyselskaber håber, at de allerede i første halvdel af i år kan begynde ruteflyvning til Cuba. Som led i aftalen vil Cuba have, at USA også tillader Cubas nationale flyselskab, Cubana de Aviación, ruteflyvninger til USA.

Ud over American Airlines menes også Delta Air Lines, JetBlue, Southwest og United Airlines at have ønsker om at åbne ruteflyvning til Cuba.

American Airlines vil ud over fra Miami også gerne flyve til Cuba fra Chicago, Los Angeles og New York – samt i Florida fra Fort Lauderdale og Tampa.

Det er i dag meget besværligt bare at komme med et charterfly fra USA til Cuba – f.eks. skal der checkes ind op til fire timer før afgang. Og de rejsende skal være i en af 12 kategorier, godkendt af de amerikanske myndigheder.