USA overvejer mindre sikkerhed i små lufthavne

Transportation Security Administration, der står for sikkerhedskontrollen i USA’s lufthavne, overvejer at fjerne screening af passagerer i landets mindste lufthavne.

Planerne omfatter at indstille passagerscreeninger i USA’s 150 mindste og mellemstore lufthavne, viser en intern TSA-rapport ifølge CNN.

TSA blev oprettet efter terrorangrebet på USA den 11. september 2001, hvor fire store passagerfly blev overtaget af mellemøstlige terrorister og fløjet ind i blandt andet World Trade Center-tårnene i New York.

En arbejdsgruppe i TSA foreslår som en mulighed at fjerne sikkerhedskontrollen i små lufthavne i USA, der kun betjenes af mindre regionale passagerfly med plads til under 60 passagerer. Arbejdsgruppens papirer og forslag er udarbejdet i juni og juli i år og siger, at TSA kunne spare cirka 115 millioner dollars om året, over 700 millioner kroner, og i stedet bruge pengene til at forstærke sikkerheden i større og store lufthavne.

Personale fra TSA scanner i snit hver dag to millioner flypassagerer i USA i 440 lufthavne. De beslaglægger næsten ti skydevåben hver dag som passagerer havde glemt, at de havde i deres håndbagage.

Den interne TSA-rapport, skriver CNN, understreger at passagerer, der flyver fra mindre til større lufthavne for der at skifte fly, naturligvis skal gennem en sikkerhedskontrol i transitlufthavnen.

Blev forslaget med at fjerne sikkerhedskontrol i USA’s 150 mindste lufthavne ville det cirka betyde, at omkring 10.000 passagerer dagligt ikke skulle gennem sikkerhedskontroller i lufthavne – i snit kontrollerer TSA de nævnte to millioner flypassagerer hver dag.

Ekspert afviser forslaget
Paul Cruickshank, som CNN bruger som analytiker indenfor terrortrusler mod luftfart, er overrasket over, at TSA overhovedet kan overveje et forslag om at eliminere sikkerhedskontrol i små lufthavne.

“Al Qaeda og ISIS betragter fortsat luftfarten som et primært mål – der gælder også passagerfly med under 60 passagerer. Overtager terrororganisationer bare én gang et lille passagerfly vil der jo blive panik blandt flypassagerer, der rejser med de mindre fly,” siger han og tilføjer, at den manglende sikkerhed også kunne få en psykisk ustabil person til at tage en pistol med ombord og bare skyde løs – eller gøre det i ankomstlufthavnen.

Også flere højtstående TSA-kilder siger til CNN, at ideen om at droppe sikkerhedskontrol i små lufthavne er farlig – men at det er noget, TSA har haft blandt sine overvejelser siden 2011, uden at der er kommet noget konkret ud af dette.

En talsmand for TSA, Michael Bilello, siger til CNN, at forslaget om at reducere sikkerhedskontrollen i små lufthavne i USA er del af en løbende debat indenfor TSA om, hvordan organisationen bedst bruger sine ressourcer.

Relaterede artikler:

Smarte scannere kan hjælpe flypassagerer

USA forbyder flyvende pudder

Sikkerhedskontrol konfiskerede 25.000 genstande