Virksomheder forbyder privat brug af bonuspoint

En ny norsk lovgivning betyder, at flere store virksomheder har justeret rejsepolitikken, således at de ansatte ikke må benytte optjente bonuspoint til private rejser.

I juni sidste år vedtog det norske storting, at de norske virksomheder med virkning fra den 1. januar 2019 skulle indrapportere de ansattes private brug af optjente bonuspoint fra flyselskaber.

Hidtil har det været praksis, at norske rejsende – i lighed med de danske regler – selv er pligtige til at indberette til skattemyndighederne, hvis man foretager private rejser på baggrund af optjente point fra rejser, der er betalt af arbejdsgiveren.

De norske virksomheder har nu i stedet fået indberetningspligten, og det har skabt hovedbrud i mange virksomheder, der ikke ønsker at blive pålagt den store administrative byrde med at holde styr på, hvordan medarbejderne bruger optjente point fra eksempelvis SAS og Norwegian.

Den opgave er vanskelig, da medlemskabet af bonusprogrammerne er personligt, og derfor har virksomhederne som udgangspunkt ikke adgang til informationer om bonuspoint, selvom de er optjent på baggrund af rejser, som arbejdsgiveren har betalt.

Nemmest at forbyde
Ifølge netudgaven af Dagens Næringsliv har hovedparten af de norske virksomheder nu valgt helt at forbyde de ansatte af bruge bonuspoint på private rejser. Dermed slipper man for det administrative bøvl med indrapportering.

“Jeg vil anslå, at 70 til 80 procent af virksomhedskunderne som vi indtil videre har snakket med, har valgt at forbyde privat brug af bonuspoint optjent på firmarejser,” siger direktør Bernt Roger Eliassen fra BCD Travel i Norge. 

Den norske energi- og oliegigant Equinor (tidligere Statoil og Norsk Hydro, red.) samt Telenor, der er den største telekommunikationsvirksomhed i Skandinavien, har begge forbudt deres tilsammen 40.000 ansatte at bruge optjente bonuspoint på private rejser.

“Det er den enkelte medarbejder, som har ansvaret for at føre regnskab over egne bonuspoint og sikre, at man ikke benytter bonuspoint optjent på forretningsrejser til privat formål,” siger Bård Glad Pedersen, der er pressetalsmand hos Equinor.

 

Relaterede artikler:

Bonusprogrammer med 388 millioner medlemmer

Forretningsrejsende foretrækker bonuspoint frem for sikkerhed

Bonusfreaks lejer bil for få at billige point hos SAS