Et af de nye krydstogtskibe er MSC Bellissima, der blev søsat sidste år, fra det italienske rederi MSC Cruises. Det er 316 meter langt, har plads til 5.714 passagerer og en besætning på 1.536. PR-foto.

Største år for nye krydstogtskibe

I år tages 24 nye krydstogtskibe med 42.500 senge i brug – det højeste antal nybygninger og øget kapacitet i branchen nogensinde. Sidste år var der på verdensplan 28 millioner krydstogtgæster.

De 42.488 nye senge ombord på de 24 krydstogtskibe er over 20 procent flere senge end de cirka 34.000 der sidste år blev tilført markedet, fremgår det af 2019-udgaven af analysen Cruise Industry News Annual Report.

I snit har de 24 nye skibe til en samlet værdi af næsten ti milliarder dollars plads til 1.770 passagerer.

Det passagermæssigt største skib, der kommer på markedet i år, er Costa Smeralda fra Costa Cruises med kapacitet til 5.224 gæster, skriver cruiseindustrynews.com

Smeralda, der er bygget i Finland, skal fra efteråret sejle i det vestlige Middelhav. Costa Cruises hører under amerikanske Carnival Cruises, verdens største krydstogtrederi; selve Carnival tager i år skibet Carnival Panorama i brug. Det får base på USA’s vestkyst og skal blandt andet sejle krydstogter ned mod den såkaldte mexicanske Riviera.

Et af andet de rigtig store skibe med debut i år er italienske MSC Cruises’ MSC’s Grandiosa, i Meraviglia-klassen. Det begynder at sejle med passagerer – der er plads til over 5.000 – fra november.

Også i årets sidste kvartal tager et andet amerikansk krydstogtrederi, Norwegian Cruise Lines, sit nyeste skib i brug – Norwegian Encore med plads til 4.200 passagerer og med base i Miami.

Mange ekspeditionsskibe
Af de 24 nye oceangående krydstogtskibe, der kommer på markedet i år, er halvdelen såkaldte ekspeditionsskibe. Disse er blandt andet bygget til at kunne sejle i isfyldte farvande ligesom de er mindre end de store XL-skibe og dermed kan gå til kaj i mindre havne, der ikke har plads til de helt store skibe.

14 af de 24 nye skibe i år har kapacitet til under 1.000 passagerer.

En interessant introduktion bliver norske Hurtigrutens nybygning Roald Amundsen med plads til 530 passagerer – skibet er specielt derved, at det angiveligt er krydstogtbranchens første skib der også kan sejle på batterikraft.

Estimater siger, at der sidste år var cirka 26 millioner krydstogtpassagerer. Hovedparten af de rejsende sejler med medlemmer af branchesammenslutningen CLIA, Cruise Lines International Association. CLIA har på verdensplan over 50 krydstogtrederier som medlemmer.

Relaterede artikler:

Rejsebureauer skal passe på krydstogternes faldgruber

Krydstogtrederi får egen ø ved Bahamas

Tatovør og body piercing på nyt krydstogtskib