M/S Juno. (Foto: AB Göta Kanal | PR)

150-årigt skib sejler fortsat kanalkrydstogter

Der er strømmet meget vand gennem Göta Kanal, siden M/S Junos første sejlads, der fandt sted for 150 år siden. I dag transporterer skibet stadig troligt passagerer op og ned ad kanalen.

I tillæg til at den senere engelske premierminister Winston Churchill blev født, og den danske adelskvinde Grevinde Danner døde, var 1874 også året, hvor kanalskibet M/S Juno første gang blev søsat, og det sejler endnu.

I dag betragtes det som verdens ældste registrerede passagerskib med overnatningsmuligheder, lyder det fra det svenske rederi Göta Kanal i anledning af, at skibet i år har haft vand under kølen i hele 150 år.

Skal så vidt muligt ikke moderniseres
Det 150-årige skib er indrettet således, at de ombordværende har adgang til tre dæk, salon og spisesal. Passagererne indkvarteres under sejladserne i 29 udvendige kahytter, der alle er udstyret med køjeseng på nær bryllupskahytten, hvor der kan overnattes i en queen size-seng.

De mange år i vandet har fra tid til anden sat sine spor, men frem for at give skibet en fuldstændig overhaling og modernisere det i samme ombæring, forsøger rederiet så vidt muligt at bevare krydstogtskibets oprindelige udtryk, når det er nødvendigt at udbedre småskader og lignende.

”Skibene er med til at sætte stemningen for vores gæster, og derfor er vi også både glade for og stolte af, at vi igennem 150 år har arbejdet for at bevare det klassiske kanalkrydstogt. Det er en helt særlig oplevelse, som vi hvert år glæder os til at dele med vores gæster ombord på kanalskibene,” udtaler Fredrik Duveskog, der er forretningsdirektør hos Göta Kanal.

Siden 2001 har Göta Kanal-rederiet været ejet af den svenske sightseeing- og oplevelsesvirksomhed Stromma Group, der har aktiviteter i flere lande. Herhjemme driver koncernen blandt andet kanalrundfarten Canal Tours Copenhagen samt Copenhagen City Sightseeing-busserne.

Varer fire dage
Sammen med M/S Diana og M/S Wilhelm Tham tegner skibet i dag flåden hos rederiet. Hvert år mellem maj og september varetager skibene besejlingen af de i alt fire krydstogtruter af to til seks dages varighed, som rederiet har i porteføljen.

I løbet af sæsonen sejler M/S Juno fast kanalkrydstogter mellem Gøteborg og Stockholm via den mere end 600 kilometer lange Göta Kanal. Sejladserne tager fire dage ad gangen.

Der er tilsyneladende en vis interesse for at opleve Sverige fra vandet. Sidste år kunne rederiet nemlig fortælle, at niveauet i årets bookinger var på linje med det, man var vant til inden COVID-19-pandemien.

Et isoleret blik på interessen fra danske gæster viste endog en stigning på omkring fire procent.


Relaterede artikler:

Dansk interesse topper niveauet fra før COVID-19

Sverige forventer sommer-turistboom

Flere danske booker svensk kanalkrydstogt