150 asiater bemander Finnair fly

På Europaruterne er der fortsat kun finsk kabinepersonale, som i går mellem København og Helsinki. (Foto Bjarne Lüthcke)

På Europaruterne er der fortsat kun finsk kabinepersonale, som i går mellem København og Helsinki. Foto: Bjarne Lüthcke

UDLICITERING: Formalia er efter lange drøftelser godkendt af regeringen, og i fremtiden vil der kun være asiatiske stewarder og stewardesser på Finnair fly mellem Helsingfors og Hong Kong hhv. Singapore. Kun i cockpittet er der endnu finner.

Efter lange og seje tovtrækkerier har den finske regering givet grønt lys for, at Finnair må bemande sine mange afgange mellem Helsingfors og de to destinationer i Asien, Hong Kong og Singapore med asiatiske ansatte i kabinen. Der vil ikke være en eneste finsk-talende.

Finnair har mange passagerer fra Asien – og derfor også asiatiske ansatte både i Helsinki Lufthavn og på selskabets fly.

Finnair har mange passagerer fra Asien – og derfor også asiatiske ansatte både i Helsinki Lufthavn og på selskabets fly.

Kun i cockpittet kan passagerer få hjælp, hvis de ikke kan klare sig på engelsk. Piloterne er nemlig fortsat finske.

Det hele er resultatet af forhandlinger mellem Finnair og personalegrupperne, hvor flyselskabet krævede nedsættelser af lønninger og ændrede arbejdsbetingelser, som medførte hårde strejker.

Til sidst bøjede personalet sig, hvis de fik en garanti for, at selskabet ikke vil udlicitere flere ruter til asiatisk personale. Det har Finnair lover tre-fire år ud i fremtiden.