Rejsebranchen trues af moms

Efter års momsfritagelse frygter de danske rejsebureauer, at Danmarks kommende indførelse af 25% moms på fortjenesten på rejser er en bombe under branchen.



“Det er helt uacceptabelt med ét at påføre branchen meromkostninger i den størrelsesorden. Moms på rejsen gælder både charter- og erhvervsrejser,” siger direktør Lars Thykier fra Danmarks Rejsebureau Forening.




Udkastet til rejsemomsen skønnes ifølge et udvalgsbilag til Folketingets erhvervsudvalg at “medføre et årligt merprovenu til staten på ca. 50 mio. kr.”



EU’s sjette momsdirektiv tilsiger rejsebureauer og andre rejsearrangører at betale moms af fortjenesten på pakkerejser. Danmark har hidtil tilhørt de få lande, der helt har været fritaget for at betale moms på rejser, men i fremtiden er de danske rejsebureauer udset til at skulle betale 25% moms af fortjenesten.



“Det ville være OK, hvis rejser i alle lande bliver momset på samme vis, men der er ekstremt stor forskel. Nogle lande har eksempelvis nul-moms på rejser. Med den høje danske moms rammer forslaget uforholdsmæssigt hårdt i Danmark,” siger Lars Thykier.




Han frygter af samme grund, at indførelsen af rejsemoms vil føre til en ny form for grænsehandel, hvor danskerne i stigende grad køber deres rejser i blandt andet Tyskland eller Sverige.



Hos Skatteministeriet påpeger kontorchef Karsten Aasberg Karlsen, at ophævelsen af den hidtidige momsfritagelse netop skal forhindre en konkurrencefordrejning.




“Man skal være opmærksom på, at den megen fokus på bureauer uden for EU, der sælger rejser uden moms, også har ført til fokus på lande i EU, der kan sælge rejser uden moms, herunder Danmark,” siger han.

Skrevet af