Alt har sin pris – blot det er den rigtige

Ejvind Olesen.

Ejvind Olesen.

WEEKENDKLUMME: Vi vil vide, hvad ting koster. Om det så er en julefrokost, en flybillet en familiefest eller en bil. Men alle sælgere vil gerne sløre, hvad der står på bundlinjen som totalpris.

Af Ejvind Olesen   

Det er ikke en lektion i regning, selv ikke fra èn, der har lært det efter Christian Hansens regnebog. Men 25 procent er faktisk en fjerdedel og ret så meget, når man skal betale.

Derfor er det selvfølgeligt helt uacceptabelt, at arrangører af julefrokoster med underholdning undlader at indregne momsen, men blot fører den til på bundlinjen.

Ingen undskyldning herfra. Men hvad med alle andre.

Hvis man i dag køber en by bil og ser prisen i avisen, kommer der næsten altid små 10.000 kr. ekstra på. Bortset fra de for tiden meget populære hvide biler er 90 procent af de øvrige metallic. Det koster ca. 4.500 kr. ekstra. Hertil kommer leveringsomkostninger omtrent det samme ekstra. Man kan ikke købe en bil uden at få den leveret. Hvis det er med i annoncen, står det uendeligt småt i bunden, hvad det koster ekstra.

Restaurant- og hotelbranchen da? Ja, her opererer man med et begreb som lokaleleje. Ved en familiefest, konfirmation for eksempel, med diverse vine, velkomstdrink og menu – optræder pludseligt lokaleleje.  Da jeg spurgte, om vi eventuelt kunne få det serveret uden lokale, nede på fortovet, så restauratøren underligt på mig. Han syntes ikke det var spor morsomt.

Og flybranchen da, udskældt for stribevis af gebyrer? Her er meget forenklet to knapper. En til rabatter og en til gebyrer. Ved skiftevis at trykke på de to opnås en kombination af en slutpris. Ned med priserne og op med gebyrerne, eller omvendt. Dog altid med den undskyldning, at der kun er gebyrer på det, man kan undvære. Feriebagagen for eksempel!

Endnu har vi til gode, at Ryanair lægger ud med at opkræve kabineleje. Det varer sikkert ikke længe.

God Weekend.