Bystyret i Amsterdam vil halvere antal anløb af flodkrydstogtskibe, ikke at forveksle med turistbådene i byens kanaler. Wikipedia-foto: Swimmerguy269 CC-BY-SA-3.0

Amsterdam klar med nye tiltag til turistreduktion

Bystyret i Amsterdam vil i indsatsen mod overturisme have færre turister. Det skal nu også gælde flodkrydstogtskibe – anløb af disse skal halveres og skibene skal opfylde krav om landstrøm.

Fra 2011 til sidste år steg antallet af anløb i Amsterdam af flodkrydstogtskibe – altså dem sejler på europæiske floder, ikke sightseeingbåde i byens kanaler – fra 1.327 til 2.125 sidste år.

Eftersom disse flodkrydstogtskibe i snit har plads til omkring 200 passagerer, så betød dette 500.000 flodkrydstogtturister i Amsterdam.

Og bystyret i Amsterdam, Amsterdam City Council, ønsker færre turister. Det rammer nu også flodkrydstogtbranchen. Frem mod 2028 skal antallet af flodkrydstogtskibe i Amsterdam halveres til ikke over 1.150 om året, og skibene skal blandt andet kunne klare energiforsyningen med landstrøm når de ligger i Amsterdam, skriver Cruise Hive.

I en udtalelse fra byrådet i Amsterdam hedder: ”Amsterdam skal også i fremtiden være en levende by for byens borgere og besøgende, for eksempel turister. Derfor bekæmper vi overturisme; i dette tilfælde ved at nedskære antallet af tilladte anløb af flodkrydstogtskibe til maksimalt 1.150 i 2028. Færre flodkrydstogter betyder reducerede menneskemængder og dermed mere livskvalitet.”

Vil reducere fødekæden
Flodkrydstogter bidrager til overturisme samt forurening, buskørsler med turisterne og så videre, lyder det fra byrådet. Lokalpolitikerne medgiver, at også flodkrydstogter bidrager til beskæftigelsen og økonomien i Amsterdam. ”Men vi ønsker kun anløb af de mest bæredygtige flodkrydstogtskibe, der for eksempel kan bruge grøn landstrøm når de er i havnen,” lyder det.

Bystyret noterer også, at hovedparten af besøgene fra flodkrydstogtskibene er i april og maj, hvor passagererne ikke bruger mange penge i det centrale Amsterdam, men køres i busser på dagture for blandt andet at se de blomstrende tulipaner i for eksempel Keukenhof, der ligger 40 kilometer fra Amsterdam.

Tingene hænger sammen
Men repræsentanter for Amsterdams turisme siger til avisen Het Parool, at bystyrets kampagne mod – denne gang – flodkrydstogtskibene er skadelig.

Mange flodkrydstogter starter og slutter i Amsterdam, hvorfra der er forbindelse til Rhinen, en af Europas største floder, også til flodkrydstogter. Og flodkrydstogtgæster, der ofte er rejsende i en moden alder, køber for eksempel overnatninger på fire- og femstjernede hoteller i Amsterdam før eller efter deres flodkrydstogt.

Dette giver årligt omkring 380.000 overnatninger i Amsterdam, halveres disse, vil det betyde mistede indtægter for blandt andet Amsterdams hoteller på over 470 millioner kroner om året, anslås det.

I en udtalelse fra Luxury Hotels of Amsterdam, et partnerskab med 25 hoteller, hedder det: ”Flodkrydstogtgæster overnatter ofte på vores hoteller før eller efter flodkrydstogtet. Dette er en værdsat gæstegruppe, der ikke er til besvær, men bidrager til Amsterdams værdier.”

 

Relaterede artikler:

Amsterdam forbyder nye hoteller

Amsterdam i ny kampagne mod uregerlige turister

Amsterdam vil forbyde krydstogtskibe i centrum