Amsterdam har nu så mange turister at fortsætter udviklingen vil byen blive overrendt i fremtiden – et minus for såvel turisterne som byens indbyggere. Arkivfoto fra Austrian Airlines.

Amsterdam vil have færre turister

Turister er velkomne i Holland, men helst ikke i hovedstaden, hvor de fylder for meget. Holder prognoserne, fordobles antallet af turister i Amsterdam indenfor 12 år.

Amsterdam er ved at blive overturistet – og for at undgå mindre pres på centrum af hovedstaden, hvor indbyggerne i stigende grad klager over at de føler sig belejret, søges turiststrømmen nu begrænset.

“Presset fra turister mod Amsterdam er meget højt, vi vil ikke være et nyt Venedig. Problemet er, at turisterne holder så meget af Amsterdam, at der simpelthen kommer for mange til byen,” siger talsmand til CNN.com

Amsterdam og Holland anerkender, at turisterne pumper mange penge ind i landets økonomi, næsten 700 milliarder kroner om året når det hele regnes med, siger seneste opgørelse.

Amsterdam er en af de storbyer i Europa der har set stor vækst i antallet af besøgende turister, blandt andet som konsekvens af stadig flere lavprisruter.

Prognoserne siger, at mens Amsterdam sidste år havde 18 millioner besøgende turister, vil tallet med de nuværende vækstrater være mere end fordoblet til 42 millioner i 2030. Ambitionen er at holde tallet nede på 29 millioner i 2030.

Som konsekvens af behovet for at dæmpe antallet af turister i Amsterdam er Hollands svar på VisitDenmark, Netherlands Board of Tourism and Conventions, NBTC, netop stoppet med kampagner i udlandet for at tiltrække flere turister. Det sker også ud fra devisen om, at turisterne kommer af sig selv. Nu skal fokus være på “destination management” i stedet for “destination promotion.”

Arbejdet hos turistrådet skal nu have mere fokus på at prøve at overtale turister til at blive væk – for eksempel ved at Amsterdam tilbyder færre overnatningsmuligheder som Airbnb og underholdningsmuligheder for turister som disse kan finde andre steder i Holland.

For eksempel har turistmyndighederne bedt incoming-selskaber om fra næste år at indstille rundture med besøg i det såkaldte “red light district” ligesom der ikke gives nye tilladelser til at åbne nye turistbutikker i byens centrum, hvor der også er skåret ned på tilladelser til at udleje privatboliger via Airbnb.

Omvendt vil Amsterdam fortsat gerne have de lukrative møde- og kongresturister, der bruger mange penge under deres besøg i byen.

Lukkede skandinavisk turistkontor
Med udgangen af sidste år lukkede Hollands Kongres og Turistbureau sit kontor i Stockholm og indstillede dermed sin virksomhed i Skandinavien.

Årsagen til at lukke det skandinaviske kontor for NBTC i Stockholm er at fremtiden kræver forandring af NBTC som organisation for at sikre relevans og effektivitet, herunder en forandring når det gælder udvikling, varemærket Holland.com og markedsføringen af selve Holland, hed det.

NBTC’s fremtidige fokus på at tiltrække udenlandske besøgende vil ikke kun være med relation til hvor mange ankomster, der er fra de udvalgte lande. Der vil også blive stillet skarpt på, hvor tæt landene er på Holland, hvilken type transport der anvendes for at komme frem og hvor stor muligheden er for at de fortsat vil besøge Holland, oplyste det hollandske turistråd.

Relaterede artikler:

Holland lukker skandinavisk turistkontor

USA og Paris har begge førsteplads på kongresliste

KLM er verdens ældste flyselskab