Atter flyvninger til Bali

Vulkanen Mount Agung fotograferet i mandags af Michael W. Ishak, via Wikipedia.

TURISME: Efter to dages lukning på grund af truende vulkanudbrud blev flytrafikken i går genoptaget. Skønsmæssigt 20.000 danskerne besøger årligt den indonesiske ø, blandt andet som led i asiatisk rundrejse.

Flyvninger til og fra Denpasar, hovedlufthavnen på Bali, kom i gang igen i går. Der havde været lukket for flytrafik på grund af frygt for et udbrud fra vulkanen Mount Agung. 100.000 personer, der bor i umiddelbar nærhed af vulkanen, er blevet opfordret til at lade sig evakuere. Ved vulkanens seneste store udbrud omkom over 1.100 personer i 1963.

Lufthavnen i Denpasar aflyste både mandag og tirsdag i denne uge over 440 flyvninger, hvilket berørte omkring 120.000 flypassagerer, skriver BBC. Mange turister er stadig strandet på Bali på grund af flyaflysningerne. Mount Agung ligger cirka 70 kilometer fra populære turistområder som Kuta og Seminyak. Også lufthavnen på naboøen Lombok genåbnede i går.

Det vælter stadig op med tyk røg fra Mount Agung, det højeste punkt på Bali, og lufthavnen kan lukke igen, hvis vindretningen ændrer sig – eller naturligvis hvis vulkanen går i udbrud.

Bali har årligt cirka fem millioner turister – heraf kommer alene 25 procent fra Australien.

Dansk rejsebureau følger vulkanen
Et af de danske rejsebureauer, der er store på Bali, er Nyhavn Rejser. Herfra siger bureauchef Rie Ulrich til standby.dk: ”Vi har en medarbejder på Bali, der blandt andet holder øje med vulkanen og tager sig af de tre mindre grupper af rejsende, vi i øjeblikket har på Bali – og ingen af dem er selvfølgelig i nærheden af vulkanen.”

Nyhavn Rejser følger Udenrigsministeriets rejsevejledninger, og frarådes rejser til Bali, stopper bureauet med at sende gæster til øen indtil faren er drevet over. ”Sidst vulkanen rumlede, som den gør nu, varede det et helt år, så vi ser tiden an,” siger Rie Ulrich.

Nyhavn Rejsers bureauchef anslår, at rejsebureauet har cirka ti procent af de danskere, der køber rejser til Bali via danske rejsebureauer. Sidste år havde Nyhavn Rejser 400 gæster på Bali. Rie Ulrich understreger, at mange danskere selv arrangerer deres rejser til for eksempel Bali, der regnes som en helårsdestination.

Nyhavn Rejser omsætter samlet for cirka 250 millioner kroner om året og har i alt 15.000 gæster, heraf giver rejser til Bali en omsætning på omkring ti millioner kroner for det store leisurebureau.

Nyhavn Rejser har over 20 primære destinationer med Thailand, Maldiverne og Europa som de tre største. Rejsebureauets tre største flyselskaber når det gælder Bali er Singapore Airlines, Qatar Airways og Thai Airways.

Singapore Airlines fik 4 fly fra Bali
Et af de største udenlandske flyselskaber i betjeningen af Bali er Star Alliance-medlemmet, Singapore Airlines. Selskabets nordiske salgschef, Allan Hoffery, siger til standby.dk: ”Efter lufthavnen genåbnede i går fik vi fire fly af sted fra Bali til Singapore. Vi har tilbudt vores passagerer, at vi fra Bali kan sejle dem til Java, hvorfra de kan flyve af sted fra lufthavnen, Surabaya, eller fra en anden naboø, Lombok.”

Allan Hoffery anslår, at Bali på årsplan besøges af over 20.000 danskere, der for eksempel er på rundrejse i Asien.

”Vi har passagerer, der er bekymrede over den rumlende vulkan på Bali og gerne vil hjem før tiden. Indonesien og Bali er jo et område med over 100 aktive vulkaner,” siger han.

Relaterede artikler:

DRF opdaterer krisemanual til rejsebureauer

Kapløb om at få askesky-radar klar til fly

Singapore Airlines fik større fly på Københavns Lufthavn