Togrejser belaster miljøet mindre end flyvninger, lyder et budskab fra miljøorganisationen Noah og Spar Nord-banken. Arkivpressefoto fra de svenske statsbaner, SJ.

Bank opfordrer til at holde ”en grønnere ferie”

Spar Nord går sammen med miljøorganisationen Noah om at anbefale rejsemål tæt på Danmark for at undgå brug af fly.

”Flyveture efterlader et stort CO2-aftryk, der tærer på miljøet. Vil du derfor rejse på sommerferie med grøn samvittighed, skal du finde et alternativ til flyet,” lyder det fra miljøorganisationen Noah i pressemeddelelse fra banken Spar Nord.

En grøn ferie gør dog ikke nødvendigvis rejsen billigere, vurderer Spar Nord.

Ifølge tal fra Danmarks Statistik rejste rekordmange danskere med fly sidste år, hedder det i pressemeddelelsen.

”Men da fly efterlader store klima-aftryk, er flyrejser en af vor tids store klimasyndere. Derfor skal danskerne finde et alternativ til flyet, hvis man ønsker, at sommerferien skal være grøn,” siger Jacob Sørensen, klimaaktivist i den danske miljøorganisation Noah, og fortsætter:

”Kigger man på klimabelastningen for den enkelte passager, så påvirker en flypassager klimaet fem til seks gange så meget per kilometer som en passager i en personbil. Og selvom der lige nu er snak om, at flyvemaskiner ved hjælp af ny teknologi bliver mindre klimaskadelige, så kan den grønne omstilling i flyindustrien ikke følge med den markante vækst i antallet af flyvninger.”

”Toget er klimavenligt alternativ”
I pressemeddelelsen fra Spar Nord siger Jacob Sørensen fra Noah blandt andet også:

”Vil du rejse på sommerferie på en bæredygtig måde, er det en god ide at tage med toget. Togdriften er nemlig et klimavenligt alternativ til flyet og bilen og står blot for én enkelt procent af transportsektorens samlede CO2-aftryk.”

Han medgiver, at ”den lange transporttid kan afskrække fra at tage toget og i stedet søge mod flytransport, som er hurtigere og mere praktisk.”

”Toget gør ikke rejsen billigere”
Man skal dog ikke nødvendigvis regne med, at rejsen bliver billigere, hvis man vælger toget fremfor flyet til sommer, siger cheføkonom hos Spar Nord, Jens Nyholm, og uddyber:

”Udviklingen i flyindustrien har næsten udvasket prisforskellen mellem fly og tog, og det kan derfor ikke altid kan betale sig økonomisk at rejse med toget. Det kan en klimaafgift på flyrejser måske ændre på.”

Videre siger cheføkonomen fra Spar Nord: ”En sommerferie i Danmark eller nabolandene reducerer transportafstanden og dermed CO2-udledningen. Det gælder både, hvis man rejser med flyet eller kører i bil eller tog.”

”Transport er typisk en stor post i feriebudgettet. Dog kan det være dyrt at være turist i Danmark, da omkostningsniveauet er højt sammenlignet med andre populære sommerferiedestinationer,” siger Jens Nyholm og fortsætter:

”Vil man til udlandet, kan man med fordel tage den korte tur over sundet til vores naboland Sverige. Kursen på den svenske krone er nemlig historisk lav, så her får man rigtig meget for pengene.”

Billigere i Tyrkiet
Mens Spar Nord i denne pressemeddelelse står til lyd for at rejse uden at bruge fly, havde banken forleden pressemeddelelse om, at det er blevet billigere at rejse til Tyrkiet på grund af den lave kurs på den tyrkiske valuta. Se link herunder.

Relaterede artikler:

KLM opfordrer til at tage toget på korte strækninger

Danmark skal være Europas mest bæredygtige rejsemål

Politisk ro giver Tyrkiet flere chartergæster