Booking.com har fået millionbøde i Sverige for at fastholde lovstridige prisklausuler overfor svenske hoteller. Arkivfoto fra Scandic Hotels.

Millionbøde til Booking.com i Sverige

Søgemaskinen har i Sverige udsigt til bøde på 35 millioner kroner for sine prisklausuler overfor hoteller. Horesta forventer samme tiltag fra de danske myndigheder.

Indenfor tre måneder skal hotelsøgemaskinen Booking.com rette ind efter svensk lovgivning og stoppe sine nuværende prisklausuler. Ellers skal den amerikanske OTA (Online Travel Agent) betale 35 millioner svenske kroner i bøde – 30 millioner fra det amerikanske moderselskab og fem millioner fra dets svenske datterselskab.

Sådan lød afgørelsen i fredags fra Patent- og Markedsdomstolen i Sverige – sagen har været undervejs i to år. Domstolen har dømt Booking.com til at betale millionbeløbet for brug af urimelige krav og prisklausuler i kontrakter med svenske hoteller. Prisklausulerne fra blandt andet Booking.com foreskriver for eksempel, at hotellerne ikke må sælge værelserne billigere, end den pris, de udbydes for på portalen.

Booking.com – en af verdens største OTA’er – ejes af Priceline Group fra USA.

Retssagen mod Booking.com i Sverige var anlagt af Visita, den svenske modsvarighed til danske Horesta, hotel- og restaurationserhvervets branche- og arbejdsgiverforening. Visita betegner dommen som en stor succes for svenske hoteller og forbrugere.

Ifølge dommen skal Booking.com i Sverige stoppe kravene om prisklausuler, og de må heller ikke tilbyde lavere provision eller øvrige incitamenter, som er betinget af, at hotellerne indgår sådanne prisaftaler.

Dansk glæde over dom
Alene i Danmark kommer cirka 25 procent af alle danske hotelbookinger fra OTA’er som Booking.com – og danske Horesta glæder sig over dommen fra Sverige og håber, at danske politikere og konkurrencemyndigheder vil følge det svenske eksempel.

”Hotellerne skal frit kunne prissætte deres værelser. Det bliver nu tilfældet i Sverige. Det svenske eksempel bør følges af danske politikere og konkurrencemyndigheder i reguleringen af bookingplatformene”, siger Horestas administrerende direktør, Katia K. Østergaard og tilføjer:

”Afgørelsen i Sverige følger det mønster, vi kan se på tværs Europa, hvor land efter land sætter foden ned. Faktisk har over halvdelen af hotelværelserne i EU allerede et forbud mod prisklausuler via national regulering. Her halter Danmark efter.”

Ny dansk minister er enig
Til STANDBY.dk siger Katia K. Østergaard: ”Horesta har i årevis bearbejdet de danske konkurrencemyndigheder i denne sag om OTA’ernes prisklausuler, der er i strid med konkurrencelovgivningen i Danmark.”

Det netop afgående afgåede danske erhvervsminister, Brian Mikkelsen, der sidste måned blev ny administrerende direktør for Dansk Erhverv, var enig i behov for lovgivning om regulering af OTA’ernes prisklausuler i Danmark. Horesta har allerede haft møde med hans afløser, Rasmus Jarlov. ”Den nye minister sagde til os, at han var fuldstændig på linje med hans forgænger, Brian Mikkelsen,” siger Katia K. Østergaard og tilføjer:

”Vi venter stadig på de danske konkurrencemyndigheder om et forbud mod OTA’ernes prisklausuler – men de danske konkurrencemyndigheder undersøger fortsat sagen. Jeg kan ikke se, hvorfor de danske myndigheder ikke bare følger trop, nu hvor vi har dommen fra Sverige.”

Relaterede artikler:

Minister vil undersøge bookingportaler

Schweiz forbyder bookingportalers prisklausuler

Bookingmaskiner kritiseres af myndigheder