Del og hersk på russisk visumkontor

rusland moskvaTIRSDAGSKLUMME: Det er noget af en prøvelse at skulle igennem, hvis man skal på ferie i Rusland. Her er ordet service et fremmedord, som ikke kendes i det russiske sprog – og så dog alligevel.

Af Ejvind Olesen

Man skal slide hårdt for at få et visum til Rusland, når man skal på ferie. Måske lige med undtagelse af krydstogtgæsterne. Men også de var lige ved at falde for spærregrænsen, da krisen mellem Putin og det øvrige Europa var på sit højeste.

Da forlød det, at også en dages turisterne med krydstogtskibe skulle på en russisk ambassade for at komme i land. Det berørte sådan ca. en halv snes tusinde dagligt i St. Petersborg. Da krydstogtselskaberne ikke lod nogen tvivl tilbage om, hvad der så ville ske, blev det alligevel en for dyr satsning for russisk turisme, og forslaget blev trukket tilbage.

Men let er det ikke. Hvis man ikke vidste det i forvejen, kan man læse Uffe Gardels klumme i Berlingske under overskriften ”Gråd og panik på visumkontor”.

Han skriver bl.a: ”Medarbejderne på visumkontoret har en ganske bestemt liste over oplysninger de skal have, og de skal have dem i et bestemt format, på en ganske bestemt måde og i en bestemt rækkefølge.

Det kan heller ikke mere lade sig gøre at indlevere visumansøgninger for andre. Siden sidste efterår skal visumansøgere fra Danmark og en række andre lande have scannet fingeraftryk. Af alle ti fingre.

Rejsebureauerne kan heller ikke mere søge visum for deltagere i grupperejser. De rejsende skal enkeltvis ledsages til visumcentret af en medarbejder fra bureauet.

Jeg tror det varer lidt før det besatte Krim bliver et nyt Mallorca.”

Nu har Krim allerede mistet så mange turister i år, at det er en katastrofe for økonomien. Krydstogtskibene er også væk.

Og så alligevel. Da jeg i juni på et krydstogt skulle gennem paskontrollen og medbragte skibets formular sammen med passet (med ret til en dags ophold) gik det let og smertefrit, og den venlige kvindelige toldbetjent ønskede mig endda ”Have a nice Day”.

Det har de vist aldrig vovet at sige på ambassaden i København efter flere timers ventetid og en regning på op mod 800 kr.