Der bliver nu færre tjenere ombord på de to DFDS-skibe mellem København og Oslo. Til gengæld har rederiet fået en vigtig ny aftale med sin største fagforening. Arkivpressefoto: DFDS.

DFDS-ansatte går ned i løn på Oslo-ruten

Fagforeningen Metal Maritime og DFDS indgår midlertidig aftale om lavere løn for de fleste ansatte på Oslo-ruten. Der kunne ikke opnås aftale med 3F, hvilket nu koster 26 tjenere jobbet.

Aftalen mellem Metal Maritime og DFDS reducerer omkostningerne og sikrer fortsat sejlads på København-Oslo ruten, selv om de norske karantænekrav for borgere i Københavnsregionen presser passagertallet i bund, oplyser DFDS i en pressemeddelelse.

Rederiet sejler hver dag i hver retning mellem København via Frederikshavn til Oslo; nogle afgange i denne periode har under 200 passagerer på de to skibe, Pearl Seaways og Crown Seaways, der fyldt med passagerer hver har plads til op mod 1.800.

DFDS skriver i pressemeddelelsen, at sejladsen på ruten, der på normale år har over 775.000 passagerer, er hårdt ramt af Covid-19.

Blandt andet har skiftende danske og norske indrejserestriktioner sat passagertallet under pres. Senest har et krav om 14 dages karantæne ved indrejse i Norge for borgere i Region Hovedstaden, København, presset passagertallet i bund, lyder det fra DFDS.

Mindre i løn
I dagens pressemeddelelse fra DFDS, skriver rederiet, at DFDS og fagforeningen Metal Maritime har indgået en aftale om nedsatte såkaldte udeperioder og reducering af hyren på 17,5 procent for en periode på fire måneder for medlemmer af Metal Maritime om bord. De udgør langt den største del af besætningen på de to skibe på ruten.

”Det er en meget vigtig aftale for Oslobåden. Den hjælper os med at sænke omkostningerne så meget, at vi har bedre mulighed for at holde Pearl Seaways og Crown Seaways i drift i de næste vanskelige måneder og dermed sikre arbejdspladser og rejsemuligheder til Norge på trods af de ekstreme forhold, ruten sejler under i øjeblikket,” siger Kasper Moos, passagerdirektør i DFDS og fortsætter:

”Desværre er en række forudsætninger anderledes for tjenerne om bord, og det har derfor ikke været muligt at indgå en tilsvarende aftale med deres fagforening, 3F. Det betyder desværre, at vi må opsige 26 af de 68 tjenere på ruten.”

Kasper Moos siger videre: ”Selv om vi med aftalen med Metal Maritime kan sikre sejladsen og dermed rigtigt mange arbejdspladser om bord og på land, må vi også erkende, at fortsat drift har en pris, og vi er kede af at opsige tjenere, der har været med til sikre servicen og ruten gennem en meget vanskelig periode.

Til gengæld er vi taknemmelige over, at vi sammen med Metal Martime har kunnet finde en løsning, der giver os mulighed for at vinde tid, indtil tingene vender til det bedre,” siger Kasper Moos.

Fyrede 200 i juni
Efter den midlertidige rutelukning af København-Oslo fra 15. marts til 25. juni blev ruten genåbnet med ny sejlstruktur. Nu lægger skibene også til i Frederikshavn mellem Danmark og Norge, så skibene samtidig betjener ruten Frederikshavn-Oslo, som Stena Line har trukket sig fra, og med styrket fokus på passagerer med transportbehov og fragtkunder og reduceret bemanding.

”Denne strategi har i høj grad været med til at holde skibene sejlende, og med den nyeste aftale med Metal Maritime er vi i stand til at løse et stort problem i fællesskab,” siger Anne-Christine Ahrenkiel, personaledirektør i DFDS.

Sidst i juni meddelte DFDS, at det danske rederi skulle spare en kvart milliard kroner og afskedigede derfor 650 ansatte, heraf 200 i Danmark. DFDS har i alt cirka 8.600 medarbejdere.

Relaterede artikler:

Færre sommergæster på danske udlandsfærger

DFDS sejler videre trods norsk rødt kort til København

DFDS vender tilbage til Jylland

Færgerute lukker permanent mellem Danmark og Oslo