Finland (her billede af Helsinki) er i øjeblikket det 10. mest coronasikre land i verden. (Foto: দেবর্ষি রায়, CC 2.0)

Disse lande har bedste corona-udvikling

Flere lande i Europa er på top 20-listen over de mest coronafri lande. Flere lande fra samme kontinent har dog samtidig en negativ udvikling med et stigende antal smittede.

Sommeferiesæsonen er over os, og rejselysten rammer mange danskere. En stor del af befolkningen har dog i år valgt at blive hjemme som følge af corona-situationen, men nogle vælger også at rejse udenlands for at finde sol og oplevelser.

Spørgsmålet er så, hvor rejsen skal gå hen, hvis man vil minimere risikoen for at blive smitte med COVID-19. Det såkaldte Global COVID-19 Index (GCI) analyserer en række data og rangerer verdens lande efter, hvor begrænset smitteudviklingen er.

GCI er udviklet af PEMANDU Associates i samarbejde med Malaysias ministerium for videnskab, teknologi og innovation og Sunway Group. GCI samler alle indhentede data fra 184 lande og tegner et billede af den aktuelle COVID-19-pandemi. Mens nogle lande i øjeblikket er nogenlunde risikofri, er der andre lande, som oplever en negativ smitteudvikling.

Thailand, Sydkorea og Letland indtager listens top 3 som de mest coronasikre lande for tiden, og i alt er der 12 europæiske lande på de første 20 pladser på coronaindekset. Danmark indtager 23. pladsen lige foran Italien, Slovakiet og Tyrkiet.

Ikke overraskende ligger USA langt nede på listen – plads nr. 120 – trods præsident Donald Trump påstand om, at USA ligger øverst på den liste, som præsidentens embedsmænd har udarbejdet. Femtesidst på listen over samtlige 184 lande og territorier er Sverige.

Listen over de 20 mest coronafrie lande – med fokus på Recovery Index

 

Primært dynamisk data
GCI baserer sig på både Severity Index og Recovery Index, hvor 70 procent er dynamisk data, der ændrer sig dagligt, mens de sidste 30 procent styres af statiske oplysninger, der stammer fra specifikke kategorier i Global Health Security Index (GHS).

Det mest interessante er Recovery Index, der er designet til at evaluere de vigtigste parametre i kampen for at bekæmpe COVID-19. Indekset viser det enkelte lands vej gennem smitteudviklingen i forhold til andre lande. De dynamiske parametre tæller ”aktivt smittede per indbygger”, ”raskmeldte per bekræftet smittet”, ”tests udført per bekræftet smittet” samt ”tests udført per indbygger”.

Det enkelte lands Recovery Index er således baseret på flere oplysninger, der løbende hentes ind og analyseres. Mens nogle lande er inde i en negativ smitteudvikling, er en lang række lande inde i en udvikling, hvor det vil være nogenlunde risikofrit at rejse til.

Negativ udvikling i lande tæt på Danmark
Uden for top 20 på GCIs Recovery Index er der en stribe europæiske lande, der i særlig grad kæmper med en negativ smitteudvikling i øjeblikket. Det skriver det svenske nyhedsbureau TT.

Storbritannien har oplevet en kraftig stigning i nye smittede den seneste uge, og landet indtager en plads som nummer 29. I Rumænien er der dagligt registreret flere end 1.000 nye smittetilfælde den seneste uge, og myndighederne overvejer nu at indføre krav om mundbind i større offentlige forsamlinger. Herudover påtænker man et krav om, at barer skal lukke senest klokken 23. Rumænien er nummer 127 på coronaindekset.

I Frankrig, der er på 137. pladsen, blev der tirsdag registreret dobbelt så mange døde som sidste uges gennemsnit. Der rapporteres om lokale udbrud i byen Quiberon i Bretagne på vestkysten.

I Belgien er der en af de højeste COVID-19-dødsrater per indbygger. Der er også en kraftig stigning i antal nye virussmittede, hvor der i den seneste uge dagligt har været op til 279 nye smittede mod cirka 80 i begyndelsen af juli. Belgien indtager en plads som nummer 157 på listen.

 

Relaterede artikler:

Coronakrisen ændrer ikke danskernes rejsevaner

Eksklusiv destination er igen åben for alle lande

EU siger velkommen til 14 lande uden for EU