Endelig en minister med klar besked

1
Ejvind Olesen.
Ejvind Olesen.

WEEKENDKLUMME: Selv om man ikke er enig i budskabet, kan man godt sætte pris på en minister, som Karsten Lauritzen, som klart opfordrede hotel- og restaurantbranchen til at glemme alt om momsnedsættelse på grund af frygt for konsekvenserne.

Af Ejvind Olesen

Når dette læses, ved vi ikke om unge Karsten Lauritzen fortsat er skatteminister, eller om han overhovedet er minister. Men han var det i hvert fald forleden, da han talte ved Horestas store årsmøde.

Der er sagt og skrevet uendeligt meget om branchens ønsker om fair konkurrence i takt med, at der går en momsnedsætningsbølge over hele Europa for hoteller og restauranter. Endog i vore nabolande Norge, Sverige og Tyskland.

”Branchen kan argumentere fra nu og til næste juleaften, men det kommer ikke til at ske”, sagde han. Bravo for en klar udmelding frem for væverier fra så mange andre. Blandt andet fra erhvervsminister Troels Lund Poulsen i seneste udgave af Stand By/TTG, der med flammende begejstring taler om vækstmuligheder for dansk turisme lige efter, at Finansministeriet har sat det årlige tilskud ned med yderlige 30 mio. kr. Det er sådan noget man kan betegne som varm luft.

Endelig er der også en, der indrømmer, at man ikke tør eller vil røre ved momsen af hensyn til konsekvensen. Det har vi vidst hele tiden, og det er indlysende en tøset- og embedsmandsagtig indstilling. Men Karsten Lauritzen lod ingen tvivl tilbage: ”Hvis I skal have lavere moms, hvorfor skal der så ikke være lavere moms på økologiske fødevarer? Det ville være at åbne for Pandoras æske”, lød det fra ministeren.

Tror den forhenværende og den nuværende regering måske ikke, at deres kolleger i Sverige og Norge, Tyskland og Frankrig har haft de samme problemer, da de vedtog at sætte momsen ned for at klare sig som turistlande? Selvfølgelig har de det, men de har bidt tænderne sammen og stået imod presset fra økologiske fødevareorganisationer og alle andre. Det er et spørgsmål om mod og handlekraft.

Debatten har stået på i mange år. Blandt andet om afgifter på hotel i Israel. Her delte man deltagerne op. Udlændinge betalte nul hotelmoms (pas som bevis). I Danmark spurgte man, hvorfor udlændinge skulle betale 25 procent af søvn, når de besøgte Danmark. I dag skulle det såmænd nok være et system forbudt af EU.

Uanset hvilken regering vi har på mandag, eller hvis vi engang får en rød regering, tør danske politikere ikke indføre differentieret moms. Det har vi nu en skatteministers ord for.

God weekend.

Skriv en kommentar

1 Comment on "Endelig en minister med klar besked"

Notify of
avatar
Anders
Anders

Uden i øvrigt at tage stilling til emnet, så er det dog sjovt, at når man ikke “tør” sætte hotelmomsen ned, så er det en “tøset- og embedsmandsagtig indstilling” og når man i Sverige kæmper mod alle andre, så er det et spørgsmål om mod og handlekraft…..måske ministeren har mod og handlekraft til at stå imod presset fra hotelbranchen. God weekend.

wpDiscuz