Robotter i lufthavne og på hoteller kan forbedre forretningsrejseoplevelsen. Disse er blandt de tendenser, der fremhæves i BCD Travels fremtidsanalyse for 2020 og frem. Illustration: BCD Travel.

Erhvervsrejsebureau ser på mere bæredygtige rejser

BCD Travel har kigget på bæredygtighedsudfordringer indenfor forretningsrejser – herunder hvilke mobilitetstendenser der kan forandre fremtidens forretningsrejser. Og hvornår kan rejser undgås…

Der er ingen fast opskrift på, hvordan forretningsrejser skal skrues sammen, men det globale erhvervsrejsebureau BCD Travel forudsiger i ny rapport en stigende præference for den miljøvenlige tilgang. Altså ”den grønne forretningsrejse,” hvor der i stigende omfang forsøges at rejses bæredygtigt og klimaneutralt.

Klik for stort format. Hyperloop vil i teorien give mulighed for at rejse mellem byer i aluminiumskapsler, der glider gennem forhøjede lavfriktionskanaler med op til 1.300 kilometer i timen. Illustration via BCD Travel.

I en ny rapport fra BCD – ”How to Travel Beyond 2020” – kigges der nærmere på mulighederne.

Thomas Friis Rasmussen, chef for program management i Norden hos BCD Travel, siger i pressemeddelelse fra BCD.

”Bæredygtighed bliver mere og mere relevant for danske virksomheder, og de søger i stigende grad hjælp til at rejse mere klimaneutralt. Det er ikke gjort ved et trylleslag, men interessen for at rejse mere miljøansvarligt stiger, det samme gør erkendelsen af, at det både er et virksomhedsansvar men også et personligt anliggende,” siger Thomas Friis Rasmussen og tilføjer:

“I partnerskabet med vores kunder er det vores rolle at hjælpe dem med at indfri deres forretningsmæssige mål, samtidig med at de får værktøjer og information til at reducere den indflydelse, flyrejser har på klimaet.”

Thomas Friis Rasmussen, chef i Danmark hos BCD Travel. PR-foto.

Nye løsninger på vej
Miriam Moscovici, der er global direktør for research og innovation hos BCD Travel, siger i pressemeddelelsen:

”Det er lykkedes at reducere ekstrem fattigdom på verdensplan med 50 procent de seneste 20 år. Hele 80 procent af klodens befolkning har nu adgang til elektricitet,” siger hun og tilføjer:

”Hvis mennesker kan opnå dette, kan man også forestille sig, hvad vi kan gøre for en verden, der ønsker at rejser og miljø skal trives side om side. Løsningen på bæredygtige mobilitetssystemer og hurtig, ren transport kan være lige rundt om hjørnet.”

Rejs i aluminiumskapsler med 1.300 km i timen
Ifølge BCD er blandt andet disse teknologier og løsninger under udvikling for fremtidens rejser:

Hyperloop – i teorien vil Hyperloop give mulighed for at rejse mellem byer i aluminiumskapsler, der glider gennem forhøjede lavfriktionskanaler med 1.100 til 1.300 kilometer i timen.

Denne nul-kulstofemissionsform for transport vil være et realistisk alternativ til flyrejser over korte afstande. Højhastighedstestning er planlagt til 2020, og den første lancering kan ske inden udgangen af 2023, oplyser BCD.

Elektrisk drevne flyvninger – flere flyproducenter arbejder med at udvikle elektriske fly. Til at begynde med vil de ikke kunne komme meget længere på elektricitet end en gennemsnitlig familiebil.

Hvis de flyver cirka 800 kilometer har de brug for en blanding af konventionelt brændstof og elektrisk energi. Alligevel kan selv disse hybrider stadig give en stor reduktion i CO2-udledninger. Delvis eller helelektriske fly testes lige nu og kan være i drift i 2022, forudser BCD.

Nyttige tips
Hvad kan virksomheder og rejsende gøre lige nu, spørger BCD i sin pressemeddelelse og er selv klar med svaret:

”Mens rejse- og transportbranchen fokuserer på anden generation af den nye teknologi, kan virksomheder og deres rejsende i mellemtiden selv ændre adfærd for at reducere klimapåvirkningen af deres forretningsrejser. BCD er leveringsdygtig i et værktøj til virksomheders bæredygtighedsindsats: Sustainability in Travel Self-Assessment Tool.

Bag det står Global Business Travel Association (GBTA) og BCD – og giver ifølge BCD tilsluttede travel managers mulighed for at evaluere ti områder af rejseprogrammets bæredygtighed for at identificere styrker og svagheder.

Erhvervsrejsebureau: Overvej om det er nødvendigt at rejse
BCD-værktøjet – Sustainability in Travel Self-Assessment Tool – giver også anbefalinger til forbedring indenfor miljøvenlige rejser.

Her står blandt andet: Overvej nøje, om det er nødvendigt at mødes personligt, eller om der er alternativer til flyrejser, der kan hjælpe med at reducere CO2-udledninger. Interne møder, der ikke øger salget eller bundlinjen, er et godt sted at starte med at bruge virtuelle samarbejdsløsninger.

BCD Travel peger også på en række andre 2020-tendenser, der med stor sandsynlighed vil påvirke forretningsrejser, hedder det.

Den fortsatte udvikling af selvkørende biler kan give forretningsrejsende mulighed for at bruge deres tid som passager, der forbereder sig til møder, snarere end som chauffør, der skal holde øje med kørslen, skriver BCD og tilføjer:

Bymiljøløsninger som selvflyvende taxaer vil også kunne tage mobilitetsspørgsmålet til et højere niveau og løse stigende trafikproblemer.”

Relaterede artikler:

Charterarrangører øger fokus på bæredygtighed

”Mange mulige rejsebureaukunder tror det er gratis”

28-årig i spidsen for Tivolis bæredygtighed