Arkivfoto fra Marriott Copenhagen Hotel med besætning fra Emirates sammen med hotellets daværende direktør Elmar Derkitsch, med rødt slips, og hotellets daværende salgsdirektør, Gitte Nødskov, yderst til højre.

Flybesætninger fylder mange hotelværelser

På årsplan overnatter omkring 100.000 piloter og kabineansatte på københavnske hoteller, lyder forsigtigt skøn.

Københavns Lufthavn har en typisk nat 40-50 såkaldte overnattende fly, der ofte skal af sted næste morgen til navnlig en række europæiske lufthavne. Hovedparten af flyene er fra SAS og Norwegian, men der er omkring 13 faste overnatninger fra ikke mindst europæiske flyselskaber hver nat, oplyser lufthavnen til STANDBY.dk

Udover de overnattende fly, hvor i hvert fald besætningerne fra de europæiske flyselskaber skal overnatte på hotel i København, kommer flere andre flybesætninger, der også skal på hotel.

Det er for eksempel besætninger fra flyselskaber med langruter til Københavns Lufthavn som Air India, Emirates, Qatar Airways (der har to fly om dagen) Singapore Airlines og Thai Airways. Når disse selskaber lander i Københavns Lufthavn står besætningen af og flyet returnerer samme dag med en besætning, der har overnattet i København.

Der kommer snart to nye flyselskaber på denne konto, det sker til maj når såvel Air China fra Beijing og Cathay Pacific fra Hong Kong åbner ruter til Københavns Lufthavn. Udover besætningerne på passagerfly overnatter også blandt andet piloter fra nogle fragtflyselskaber i København.

300 besætningsmedlemmer på hotel hver nat
Der er ikke noget officielt tal for antallet af overnattende besætningsmedlemmer på de københavnske hoteller, men det er tidligere blevet afslået overfor standby.dk, at der hver nat i København er op mod 300 såkaldte crew-overnatninger på hoteller. Et tal der på årsplan giver over 100.000 overnatninger.

Standby.dk har til denne artikel talt med flere store hotelkæder i København, men ingen vil give bud på det samlede antal årlige overnatninger for flybesætningsmedlemmer. Afhængig af, hvilke aftaler flyselskaberne har med typisk hotelkæder, overnatter besætninger oftest på internationale kædehoteller eller hos store regionale aktører. Nogle flyselskaber foretrækker hoteller i og omkring lufthavnen, mens besætninger fra andre selskaber overnatter på hoteller i det centrale København.

En af de store regionale hoteloperatører er Danmarks største hotelkæde, Scandic, der foreløbig har 25 hoteller i Danmark – og flere på vej, blandt andet et tæt på Københavns Lufthavn. Fra Scandic Hotels siger Søren Faerber, distriktsdirektør for Scandic i København og Østdanmark, til STANDBY.dk:

”Sidste år havde Scandic mere end 8.000 overnatninger i København fra luftfartspersonale, og vi ser positive tendenser og vækst på dette område i år. På flere parametre har vi et attraktivt produkt for denne gruppe gæster med overnatning på svanemærkede og nyrenoverede hoteller. Mange sætter pris på vores morgenbuffet med økologiske produkter og et tilbud til allergikere og veganere. Endelig er vores københavnske hoteller oftest centralt placeret eller har let adgang til Københavns Lufthavn,” siger Søren Faerber og tilføjer:

”Scandic mærker øget interesse omkring overnatninger fra luftfartspersonale i kølvandet på blandt andet Københavns Lufthavns store arbejde med at tiltrække flere flyselskaber til København. Når nye flyselskaber og dermed mere luftfartspersonale og flere passagerer kommer til København, bidrager det til vækst og jobskabelse.”

Relaterede artikler:

8.000 nye hotelværelser på vej til København

Hilton atter til København

Flyselskab skal have sit eget hotel

Ny lounge i Københavns Lufthavn