Den særligt designede åbne- og lukkeanordning på toiletdør til fly, som japanske ANA arbejder med. PR-foto: All Nippon Airways.

Flyselskab finder løsning for dét, ingen vil røre i et fly

Også før coronakrisen var der mindst én ting, de færreste med kendskab til baciller ville åbne med fingrene: håndtaget til flyets toiletdør. Nu har japansk flyselskab fundet en løsning.

Coronakrisen har forstærket fokus på hygiejne, herunder at vaske fingrene og tænke over, hvad man rører med fingrene.

Og var der i hvert fald én ting de færreste, også før coronakrisen, vidste man skulle passe på med at røre for meget, så var det døren til flyets toiletter – og andre offentlige toiletter.

Det potentielle lidt klamme aspekt ved for eksempel flyrejsen har det japanske flyselskab ANA, All Nippon Airways, kigget efter en løsning på, skriver CNN. Star Alliance-medlemmets toiletdørs-eksperter mener nu at de har fundet løsningen: toiletdøren der kan åbnes med albuen eller underarmen, så fingrene ikke rører åbningsmekanismen til flyes toiletdør.

For at finde løsningen skulle flere udfordringer overvindes. For eksempel åbnes dørene til flytoiletter med flade håndtag der skal skubbes i stedet for et normalt dørhåndtag.

Kan også låses indefra uden brug af fingre
ANA’s prototype på det “fingrefri-toilet,” i hvert fald til at åbne og lukke dørene med, er konstrueret for at være hygiejnisk: heller ikke inde i toilettet er der en skydelås, der skal lukkes med fingrene. I stedet er her samme princip, at døren kan låses med albuen eller underarmen.

Indtil videre er der kun tale om en prototype som fremvises i et diskret område i en af det japanske flyselskabs lounger i Tokyos primære lufthavn, Haneda.

Prototypen bruges blandt andet til at få feedback fra passagerer. Hvis designet viser sig at være kundevenligt og nemt at bruge, vil flyselskabet gå videre med konceptet.

Projektet med de “fingerløse” toiletdøre er udviklet af det japanske firma Jamco, der har speciale i forskellige produkter til luftfartsbranchen. Det fremstiller blandt andet flysæder, galleyer og altså også toiletter.

Relaterede artikler:

Kabinepersonale må ikke dele toilet med passagerer

Tidligere chef for KLM i Danmark i shitstorm

Flyselskab tager patent på køjesenge på economy