Flyselskaber i USA må ikke skjule den sande pris

flypassagerer-kabine.jpgLUFTFART: Den amerikanske højesteret har afvist lavprisselskabernes ret til dele billetprisen op for at skelne mellem afgifter og den reelle flypris. Samtidig kan passagererne uden gebyrer fortryde et køb i 24 timer.

Nye passagerrettigheder træder nu i kraft i USA efter næsten et års forsinkelse på grund af protester og retssag anlagt af et lavprisselskab. Højesteret afslog i ugen op til påske at følge Spirit Airlines appel mod luftfartsvæsenet (DOT)’s lov om mere forbrugerbeskyttelse.

En lov fremsat sidste sommer, men på grund af apellen, som også blev fulgt op af store Southwest Airlines, har afventet iværksættelse. Lavprisselskaberne ville have ret til at lave deres egen markedsføring og selv bestemme, hvilke beløb der skal stå på billetten. De ville også have lov til at annoncere med den reelle flypris uden skatter og afgifter.

Den gik ikke. Alt inklusive priser skal med store typer fremgå af flybilletten. Det er tilladt at splitte op i diverse afgifter i øvrigt, men aldrig med samme typer som den samlede pris. Kort sagt skal der ikke være noget at tage fejl af.

Forbrugerne for også ret til at fortryde. Inden for 24 timer kan man uden gebyrer sløjfe en bestilling og få alle penge tilbage. Den regel gælder dog ikke for billetter købt inden for syv dage før afgang.

DOT har ønsket at tage afstand fra de mange forsøg, der køres på hjemmesider og i annoncer på at sløre den egentlige billetpris. Det gælder også flyselskabernes egne, ofte mange, tillæg for bagage etc.