Westerdam med 1.455 passagerer og en besætning på 802 fra rederiet Holland America Line skulle torsdag afslutte et 14-dages krydstogt i japanske Yokohama. Men skibet er blevet afvist, fordi det mistænkes at der er Corona-virus ombord. Foto: Holland America Line.

Frygt for virus – ingen vil modtage krydstogtskib

De 2.257 ombord på krydstogtskib fra Holland America Line ved ikke, hvor og hvornår de kommer i land. Skibet er blevet afvist af fem havne på grund af mistanke om Corona-virus ombord.

Foreløbig har passagererne været ombord på Westerdam i snart to uger; senest har Thailand afvist at tage imod skibet, skrev nyhedsbureauet Bloomberg tirsdag aften dansk tid.

Westerdam hører under rederiet Holland America Line, HAL, der ejes af verdens største krydstogtkoncern, amerikanske Carnival Corporation. Koncernen har ti varemærker, udover HAL også selve Carnival Cruise Line, Princess Cruises, Seabourn, P&O Cruises, Cunard, Aida Cruises og Costa Cruises.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, World Health Organization, har meddelt, at de vil prøve at få et medicinsk hold ombord på skibet for at få afgjort, om der er Corona-virus blandt de over 2.200 passagerer og besætningsmedlemmer. HAL afviser, at der virus ombord.

Men foreløbig er Westerdam blevet afvist at måtte anløbe havne i Taiwan, Japan, Filippinerne og den amerikanske besiddelse Guam.

I et blog-opslag mandag skrev HAL, at Westerdam var på vej mod havnen i Laem Chabang, cirka 75 kilometer øst for Bangkok, hvor skibet ville være fremme på torsdag. Skibet var onsdag morgen dansk tid i farvandet syd for Thailand med kurs mod Thailand, muligvis Laem Chabang, ifølge hjemmesiden cruisemapper.com

En af passagererne ombord, Stephen Hansen, oplyser til Bloomberg, at passagererne mandag fik at vide, at de kunne gå fra borde i Thailand på torsdag. Men tirsdag morgen fik de så at vide, at Thailand har afvist skibet.

Holland America Line har ikke noget nyt til de ombordværende. ”Vi prøver at løse problemet og vil komme med en opdatering så snart vi har mulighed for det,” skriver HAL på Twitter og tilføjer, at rederiet er bekendt med, at Thailand ikke vil modtage skibet.

”Vi ved at alt dette er forvirrende for vores gæster ombord og deres pårørende og vi sætter stor pris på deres tålmodighed,” hedder det fra HAL.

Westerdam begyndte 1. februar et 14-dages krydstogt med afgang fra Hong Kong – ombord på skibet er 1.455 passagerer og en besætning på 802. Krydstogtet skulle være endt på torsdag, 15. februar, i japanske Yokohama.

I Yokohama ligger et andet krydstogtskib, Diamond Princess fra Princess Cruises, der også hører under Carnival, udfor havnen med 3.700 passagerer. Skibet har over 60 bekræftede tilfælde af Corona-virus og er i karantæne til 19. februar.

Pumpede urenset spildevand i havet
Skibet Westerdam har før fået medieomtale. I 2018 pumpede det omkring 100.000 liter urenset spildevand, det såkaldte grey water, direkte ud i Glacier Bay National Park i Alaska.

Det blev fulgt af en anden dårlig sag med samme skib. Det viste sig, at det havde forfalskede dokumenter så det så ud som om at udstyr til kontrol af miljøbelastning var blevet testet – hvilket ikke var tilfældet.

Relaterede artikler:

Krydstogtrederier afviser alle kinesiske passagerer

Krydstogtrederi får sælger til minoritetsgrupper

Vred dommer truer krydstogtgigant