Efter mange års fremgang går det igen lidt tungt for Island med at tiltrække turister. Icelandair arbejder på sagen – for eksempel med sit Stop Over-program. Foto: Icelandair.

Islandsk turisme taber pusten

Efter flere år med stor fremgang er tilstrømningen af udenlandske turister til Island faldet markant i år. Nedgangen tilskrives blandt andet konkursen i marts i landets næststørste flyselskab, Wow Air.

Efter 20 kvartaler – fem år – med uafbrudt vækst i turismen, forbereder Island sig for at boomet kan være forbi, skriver nyhedsbureauet Bloomberg.com

Sidste år var der omkring to millioner udenlandske turister i Island, men nu er faldet tallet – af flere årsager. Nedgangen har været så markant, at Islands største lufthavn, Keflavik, har opsagt over 300 medarbejdere. Arbejdsløsheden er nu officielt 3,6 procent – ikke meget, men i starten af året var den blot tre procent, skriver nyhedsbureauet.

Med til nedgangen er konkursen i marts hos Islands næststørste flyselskab, Wow Air, der ligesom en række andre flyselskaber åbnede ruter for at bringe turister til Island. Her skulle de blandt andet have muligheden for at opleve områder af Island, hvor dele af den meget roste TV-serie Game of Thrones er optaget.

Men en kombination af blandt andet Wow Airs konkurs, stigende priser og et fald i efterspørgslen efter rejser til Island, har de seneste måneder betydet et fald i antallet af udenlandske turister sammenlignet med sidste år.

CNN bragt forleden opgørelse over verdens ti dyreste byer for forretningsrejsende, målt i priser på hoteller, mad og drikke og så videre. Listen blev toppet af New York, men indeholdt også den islandske hovedstad, Reykjavik.

Alene i maj i år var der 24 procent færre ankomster af udenlandske turister sammenlignet med samme måned sidste år, skriver Bloomberg.

”Vi forbereder os på risikoen for en egentlig recession, og det faldende antal besøgende udlændinge indikerer at dette måske er ved at ske,” siger direktøren for Islands nationalbank, Mar Gudmundsson. 

Færre turister i højsæsonen
Mens Island sidste år havde omkring to millioner turister fra udlandet, siger Keflavik Lufthavn i en prognose, at det samlede antal udenlandske ankomster til landet i år kan falde op til 17 procent.

Alene i april havde de islandske hoteller, som der er kommet flere af under boom-årene, en nedgang i belægningen på fem procent sammenlignet med samme måned sidste år.

”Nedgangen i maj var større end forventet,” medgiver Skapti Orn Olafsson, talsmand for Icelandic Travel Industry Association.

Relaterede artikler:

To nye hoteller i Reykjavik

Her er verdens dyreste rejsebyer

Dansk firma tager pulsen på Islands turisme