Israels største kapitalfond sikrer El Al

2019/08/defaultmain.jpgLUFTFART: Det israelske luftfartsselskab får en kapitalindsprøjtning på 450 mio. kr., men end del af beløbet er dog betinget af, at der opnås en acceptabel overenskomst med personalet.

Hvis det går, som mange håber i Israel, vil flyselskabet El Al få tilført ca. 450 mio. kr. inden årets udgang. Det største privatejede fond i landet har accepteret at skyde beløbet ind som betaling for 47 procent af aktiekapitalen.

Pengene forfalder i løbet af året i flere omgange, men 25 procent af aktierne bliver først opkøbt med deadline 30. august, hvis selskabet inden da kan underskrive en ny kollektivaftale med sine ansatte om større effektivitet.

Noget som ofte har været et problem for El Al og nu er en forudsætning for at kunne begå sig i den øgede konkurrence med andre selskaber, som også reducerer deres personaleudgifter. Der er tale om en meget omfattende reorganisering.

Hvis det går som planlagt, vil El Al med årets udgang være ejet 47 procent af FIMI kapitalfond, og 39 procent af Knafaim, der står for turist-og luftfartsservice i landet, hvor turismen er en betydelig faktor.

Helt gnidningsløst kommer det næppe til at gå, da Israel er et af de lande tilbage, hvor fagforeningerne har rigtig meget magt, også i luftfart. Derfor også strejken, hvor de ansatte kæmpede imod Open Sky, som for længst er indført både i Europa og i USA.