Kort nyt om coronakrisen

Følg vores løbende opsummering af nyheder om COVID-19, der påvirker rejse,- hotel,- og turistbranchen i Danmark og resten af verden.

 • Hotel har brugt krisen til at dygtiggøre medarbejderne

  (25-05-2020 21:11) ”Det er en fantastisk mulighed at benytte den her udfordrende tid til at opkvalificere store dele af personalet. Normalt er det en kæmpe udfordring at finde tid til efteruddannelse. Når vi skal have driften til at køre, kan vi ikke bare sende en stor flok på kurser,” siger Peder J. Madsen, administrerende direktør på Hotel Koldingfjord, til JyskeVestkysten.

  På Hotel Koldingfjord er coronakrisen også brugt til at gøre alt fra kokke til tjenere og receptionister dygtigere til deres arbejde. Over halvdelen af hotellets 78 hjemsendte medarbejdere har deltaget i online opkvalificeringskurser under nedlukningen.

  Hotellet er en af de virksomheder i service-, turisme-, hotel- og restaurationsbranchen, der har taget imod et tilbud om online opkvalificeringskurser fra 3F, Horesta og Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

 • Danskernes sommeradfærd kan hjælpe oplevelsesøkonomien

  (25-05-2020 20:30) Med grænselukninger, forsamlingsforbud, påbudt lukkede oplevelsessteder og vigende dansk forbrug, er der lange udsigter til normale tilstande i dansk turisme og oplevelsesøkonomi, der beskæftiger 280.000.

  Lars Ramme Nielsen, chef for turisme- og oplevelse i Dansk Erhverv, siger: ”Danskerne kan gøre en enorm forskel til sommer. De kan udvise samfundssind og være med til at redde turisme- og oplevelseserhvervet. Dansk Erhverv har syv tips til, hvad danskerne kan gøre. De kan for eksempel booke direkte hos overnatningsstedet, sprede deres ferie mere ud og generelt booste deres forbrug på oplevelser.”

 • Dansk busselskab køreklar til nye tider

  Direktør Carsten Papuga foran nogle af selskabets turistbusser.

  (25-05-2020 13:00) Det danske busselskab Papuga håber på mere business når forsamlingsforbuddet i Danmark fra 8. juni forventes hævet fra de nuværende ti til mellem 30 og 50 personer.

  ”Det betyder at du og din virksomheden igen kan invitere kunder, personale og venner på nye oplevelser, kurser, seminarer, personaleture og så videre,” siger direktør Carsten Papuga i opslag på Linkedin.

  Papuga oplyser, at selskabet er klar til de nye tider med nye standarder, hvor hygiejne er i højsædet. Der er håndsprit ved alle døre i bussen, sæbe og håndsprit på toilettet, busserne bliver ekstra rengjort mellem hver tur og friskluftanlægget i busserne er serviceret og tændes på hver tur.

 • Sejler atter krydstogter på europæiske floder

  (25-05-2020 12:18) Det schweiziske krydstogtrederi Scylla er klar til at genoptage sejladser på nogle europæiske floder med foreløbig fire af sine 34 skibe.

  ”Gæsterne vil igen kunne nyde river cruises, selv om det bliver en anderledes oplevelse end tidligere,” siger Scyllas koncernchef, Arno Reitsma, i pressemeddelelse fra rederiets danske GSA-repræsentant, United Spirit Nordic, og tilføjer:

  “Naturligvis vil alle nødvendige sikkerheds- og rutinestandarder være implementerede på vores skibe. Det skal opretholdes sikkerhedsafstand ombord, og kun passagerer som har gennemgået et sundhedstjek gives adgang til skibene.”

  Endvidere vil der være færre passagerer på skibene, ansigtsmasker bliver obligatoriske ligesom mad og drikkevarer bringes direkte til bordet, oplyses det. I tillæg vil en læge være om bord for sundhedskontroller og konsultationer for alle gæster og besætningsmedlemmer.

 • Tyskland klar til nye naboåbninger

  (25-05-2020 11:58) I tæt samarbejde med sine partnere i tysk turisme gør det statslige tyske turistråd, Deutsche Zentrale für Tourismus, DZT, klar til atter at modtage turister fra nabolandene Schweiz og Østrig.

  At igen at få turister fra disse to lande ind i Tyskland vil også hjælpe små og mellemstore virksomheder i det tyske turisterhverv med at komme sig oven på coronakrisen, skriver DZT i opslag på sin Linkedin-konto.

 • Klar til Tysklandskampagne, hvis grænsen genåbnes

  (25-05-2020 11:46) Senest fredag i denne uge giver statsministeren ny melding om, hvornår de danske grænser forventes genåbnet, for eksempel til Tyskland.

  Og Destination Vesterhavet er samme med andre danske turistforeninger og Visit Denmark klar til en stor kampagne syd for grænsen, når det er afklaret, hvornår den åbnes. Det sker under mottoet “Endlich Wieder,” skriver Destination Vesterhavet i opslag på Linkedin.

 • Danskerne kan ikke selv lukke turismens økonomiske huller

  (24-05-2020 18:36) Ifølge en analyse fra Dansk Erhverv skulle alle danskere, spædbørn som oldinge, alene her i maj bruge 850 kroner ekstra i oplevelsesøkonomien for at kompensere for lukkede grænser og lufthavne.

  ”Udenlandske turister bruger knap 55 milliarder kroner om året i Danmark. En åbning af grænserne vil mindske den økonomiske hovedpine for kystturismen, men for København og den internationale turisme er perspektiverne dystre,” siger administrerende direktør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen, og tilføjer:

  ”København lever af et større miks af nationaliteter, ankomster via fly og erhvervsturister til forretningsmøder og store kongresser og konferencer. Fra maj til september skal alle danskerne, fra spæd til olding, bruge 6.200 kroner mere på turismeerhvervene for at kompensere for mistet udenlandsk omsætning.”

 • Tyskerne booker stadig mere ferie indenfor egne grænser

  (24-05-2020 18:20) Tyskerne holder gerne ferie i udlandet, men det er svært denne sommer. Derfor ser tyske hoteller på feriedestinationer flere bookinger og flere hoteller er begyndt at genåbne. I delstaten Mecklenburg-Vorpommern, der ligger ud til Østersøen, forventes der denne sommer stort rykind af tyskere på ferie. Hotellerne må i første omgang udleje 60 procent af deres værelseskapacitet.

  En anden delstat, der vil tiltrække mange tyske turister er den sydligste, Bayern.

  FTI Group, der arrangerer ferier for tyskere i og uden for landets grænser, meldes der om stærk stigning af tyske bookinger

  “Tyskerne kan være usikre på, hvad sundhedsniveauet er, hvis man rejser til udlandet. Hvad hvis der kommer et nyt udbrud af coronavirus, så føles det for mange mere sikkert at blive hjemme,” siger talsmand ifølge onlinemediet TheLocal.de

 • Svensk rejsekoncern prøver at undgå konkurs

  (24-05-2020 17:30) I maj sidste år trak den store svenske rejsekoncern, Resia Travel Group, sig fra Danmark på grund af dårlig lønsomhed. Og nu trues koncernen af mulig konkurs. I hvert fald har Resia bedt om at der kan indledes en økonomisk rekonstruktion i tingsretten i Gøteborg. Håbet er at kunne præsentere om plan for omstrukturering i starten af juni, altså om få uger.

  ”Vores situation er utrolig hård,” siger Bo Jakobsson, indkøbsdirektør i Resia Travel Group til SVT.se og tilføjer, at heller ikke Resia sælger nye rejser i denne tid og skal bruge penge på at refundere annullerede rejser. Resia-koncernen, der sidste år solgte for 2,9 milliarder svenske kroner, har 300 medarbejdere.

 • Dansk minister vil øge fokus på nattog til andre lande

  (23-05-2020 21:30) Om få år håber transportminister Benny Engelbrecht det igen vil være muligt at rejse med nattog som et alternativ til flyrejser. Indtil 2014 afgik der nattog fra København til flere europæiske storbyer. Men DSB udfasede nattogene, fordi økonomien var for dårlig.

  ”Sammen med Sverige, Tyskland og muligvis Belgien vil vi indføre grænseoverskridende nattog, siger han i en længere artikel på DR.dk og tilføjer, at det er en lang proces, der kræver mange penge.

  Derfor er ministeren gået i dialog med Sverige, Tyskland og Belgien for at skabe ruter, der har påstigning i Sverige, hvorefter toget skal fortsætte mod København, Odense og Kolding og derefter videre til Hamborg og Bruxelles.

 • Spanien genåbner for turister til juli

  (23-05-2020 21:05) Den spanske premierminister, Pedro Sanchez, oplyser at Spanien fra juli atter vil tillade udenlandske turister at komme ind i landet, skriver nyhedsbureauet Reuters.

  Spanien har hårdt brug for turisterne, der leverer omkring 12 procent af landets bruttonationalprodukt. Nedlukningen af Spanien medførte blandt andet lukning af hoteller, restauranter, barer og meget andet. Over én million har mistet deres arbejde i turismebranchen,

  Spanien har haft et af Europas største udbrud af coronavirussen – næsten 30.000 er omkommet.

 • Besætningsmedlemmer begår selvmord på krydstogtskibe

  (22-05-2020 14:35) Ifølge USA’s kystvagt, US Coast Guard, befinder der sig lige nu omkring 71.900 søfolk ombord på 104 krydstogtskibe i eller omkring amerikanske farvande.

  Verdens krydstogtskibe ligger stille som følge af coronakrisen og besætningsmedlemmer kan i mange tilfælde ikke komme af på grund af en uvis og fastlåst situation på mange af krydstogtskibene. Det har fået mindst fire besætningsmedlemmer til at springe i døden fra deres skibe eller på anden måde begå selvmord, skriver den amerikanske TV-station CBS News.

 • Svensk forbrugerråd undersøger klager over flyselskaber og rejsebureauer

  (22-05-2020 13:27) Forbrugerrådet i Sverige, Konsumentverket, undersøger fire virksomheder i den svenske rejsebranche for at give sig for god tid med tilbagebetalinger for annullerede rejser. Det er SAS og Norwegian samt charterrejsebureauerne TUI og Ving. Det skriver Sveriges modsvarighed til DR, SVT.se

  ”Forbrugerne skal have deres penge tilbage for aflyste flyrejser indenfor syv dage og indenfor 14 dage når det gælder pakkerejser,” siger Maja Lindstrand, jurist hos Konsumentverket, til SVT Nyheter og tilføjer, at Konsumentverket i april fik ti gange så mange henvendelser fra forbrugerne som samme måned sidste år.

  Fra Ving, der er i samme ”familie” som danske Spies, Nordic Leisure Travel Group, siger kommunikationschef Fredrik Henriksson:

  ”Ingen kunder skal være urolige. Men coronakrisen har ramt rejsebranchen hårdt. Ving skal betale penge tilbage for 600.000 aflyste pakkerejser – og hver tilbagebetaling skal ske manuelt. Men vi kan ikke nå dette på blot to uger.”

 • Sådan åbner de danske forlystelsesparker

  (22-05-2020 13:05) Forlystelsesparker kan atter åbne fra onsdag 27. maj, to uger tidligere end i Folketingets oprindelige aftale om fase 2. Der måtte de først åbne 8. juni. Men det betyder ikke nødvendigvis, at de åbner tidligere end planlagt, skriver TV2.dk

  Dyrehavsbakken og Tivoli Friheden i Aarhus forventer begge at åbne 29. maj, Brændesgårdshaven ved Svaneke 31. maj, Jesperhus Feriepark, Legoland og Tivoli åbner alle den 8. juni, Djurs Sommerland og Fårup Sommerland begge den 11. juni, Sommerland Sjælland 12. juni og BonBon-Land åbner den 19. juni.

 • Gennemsigtige badegardiner adskiller cafégæster

  (21-05-2020 20:59) Ejeren af Francini Cafe De Colombia i vestengelske Worcester har fået en god idé til at øge sikkerheden for sine gæster.

  For at adskille gæsterne når det gælder social distance har ejeren opsat 30 gennemsigtige badegardiner inde i sin café.

  Ligeledes har ejeren, Francini Osorio, installeret et luftrensesystem i caféen, skriver blandt andet den engelske TV-station SkyNews. Brug linket og se billederne.

 • Portugal er meget klar til danske turister

  (21-05-20 – 20:14) ”Portugal vil lave så meget ”positiv larm” som muligt for at sikre, at Portugal ikke bliver glemt eller udeladt, når der kommer en delvis åbning af de danske grænser – måske til udvalgte lande.”

  Det siger Portugals nordiske turistchef, Stig Sommerfeldt Kaspersen, til STANDBY.dk

  Det charmerende rejseland er i gang med sin genåbnings, senest har restauranter, caféer, konditorier og butikker på under 400 kvadratmeter kunne genåbne. I forvejen er blandt andet frisører, golfbaner, taxier, biludlejning og dele af den offentlige transport genåbnet.

  Portugal er langt fra så hårdt ramt af coronavirussen som dets spanske naboer, der også er Portugals største turistleverandør.

  Danskere er velkomne til at rejse ind i Portugal allerede nu. Dog skal en højst 72 timer gammel, negativ COVID-19-test fremvises ved ankomst til Azorerne. Det samme gælder fra den 1. juli på Madeira, hvor man frem til denne dato har obligatorisk 14 dages karantæne.

 • Nødråb fra borgmestre: Vi vil have tyske turister

  (21-05-20 – 19:40) Folks levebrød er i fare, hvis grænsen ikke åbnes for tyske turister. Hvert døgn tæller.

  Sådan lyder nødråbet fra skuffede borgmestre fra Vestjylland, Sydjylland og Langeland til Christiansborg, hvor samtlige partier onsdag blev enige om en aftale for grænseåbning. Aftalen indeholder en række lempelser ved grænsen, men de tyske turister, som ikke ejer et sommerhus i Danmark, kan fortsat ikke komme ind. Og det skaber frustrationer hos borgmesteren i Ringkøbing-Skjern Kommune, Hans Østergaard.

  Han siger ifølge Ekstra Bladet: ”Der er normalt liv og glade dage på denne tid ved Vestkysten, men det løber én koldt ned af ryggen, når man kommer til Søndervig og Hvide Sande i øjeblikket. Der er ikke en levende sjæl. Det er dødt, som i dødt.”

  Turister havde omkring fire millioner overnatninger i Ringkøbing-Skjern Kommune sidste år. 90 procent var tyskere, oplyser borgmesteren. Samtidig havde kommunen en omsætning på omkring 3,5 milliarder kroner fra turister, så borgmesteren vurderer, at kommunens turistbranche allerede har mistet omkring 1,5 milliarder kroner i år.

 • Norwegian Cruise Line udskyder genstart

  (21-05-20 – 13:10) Det bliver nu tidligst fra 1. august at rederiet Norwegian Cruise Line igen stævner ud. NCL er et af verdens største krydstogtrederier og har tre varemærker, Norwegian Cruise Line, Oceania Cruises og Regent Seven Seas Cruises. I alt har de tre brands 28 krydstogtskibe med samlet plads til over 59.000 passagerer.

  Som nærmest alle andre krydstogtrederier ligger også NCL stille på grund af den kinesiske coronavirus.

 • Ingen begrænsning af passagertal i danske fjernbusser

  (20-05-20 – 21:30) Færdselsstyrelsen har hævet begrænsningen i antal passagerer med fjernbusser. Færdselsstyrelsen henviser til, at busvirksomhederne følger Sundhedsstyrelsens anvisninger.

  Ophævelsen af begrænsning i antal passagerer med fjernbusser betyder, at fjernbusser igen må medtage op til det antal passagerer, bussen har siddepladser til, så længe det sker i overensstemmelse med sundhedsmyndighedernes anbefalinger

  På Transport- og Boligministeriet hjemmeside er der mere info om, hvilke retningslinjer der gælder for transport med passagerer.

 • Danske landsdele kæmper om danske turister

  VisitNordvestjyllands kampagne viser blandt andet en gruppe lokale på Puch Maxi-knallerter. Foto: Maxitours.

  (20-05-20 – 21:17) 80 procent af danskerne forventer at tilbringe sommerferien i Danmark, viser en Voxmeter-måling for Ritzau

  Og kampen om de danske turister er i gang. Lige fra hovedstaden til Nordjylland, hvor man med kampagner forsøger at vise danskerne, hvorfor sommer i Danmark er dejligt.

  Her er mange initiativer, flere har været omtalt her i denne blog på STANDBY.dk med korte nyheder.

  Nu har TV2.dk samlet en bred vifte af de forskellige udbud fra de danske destinationer om, hvad de vil tiltrække danske turister med.

  Wonderful Copenhagen har i samarbejde med de andre store danske byer Aarhus, Aalborg og Odense søsat en kampagnefilm om at holde ferie i byen, men Fyn har kampagnen ”Fyn skal det være.”