Kort nyt om coronakrisen

Følg vores løbende opsummering af nyheder om COVID-19, der påvirker rejse,- hotel,- og turistbranchen i Danmark og resten af verden.

 • Stena Line lukker endnu en færgerute

  (08-04-20 – 16:58) Det svenske rederi lukker jernbanefærgeruten mellem Trelleborg i Sverige og Sassnitz i Tyskland. Ruten blev midlertidigt indstillet 14. marts, men onsdag offentliggjorde Stena Line, at færgeruten lukker permanent. Lukningen af færgeruten følger i kølvandet på ruten mellem Frederikshavn og Oslo, der også er blevet lukket permanent.

  “Årsagen til lukningen er, at vi med COVID-19 krisen kommer til at miste rutens sommer-højsæson. Og vi regner ikke med, at passagertallene kommer tilbage på normalt niveau i en overskuelig fremtid,” oplyser rederiet ifølge Søfart.dk

 • Tre scenarier for genåbning af Danmark

  (08-04-20 – 11:11) Regeringen arbejder angiveligt med tre scenarier for genåbning af Danmark. Første skridt kommer efter påske og blev det mest forsigtige, hvor blandt andre små børn skal tilbage i skoler og institutioner.

  Det er det scenarie med mindst risiko for, at hospitalerne løber tør for sengepladser på de intensive afdelinger i Danmark, der samlet råder over 925 pladser med respirator, skriver blandt andet DR.dk

  Det mellemste scenarie, der så kan blive næste skridt, bygger ovenpå det lille. Hér vil der blandt andet bliver åbnet for restauranter og cafeer, hvis det er muligt at lave afstand mellem gæsterne.

  Det store scenarie hæver blandt andet forbuddet mod arrangementer med mere end 10 personer til at 50 personer ville kunne forsamles, hvis de stadig kan holde afstand til hinanden.

 • Hver anden dansker har aflyst en udlandsrejse

  (08-04-20 – 10:56) Som følge af coronakrisen, frygter 19 procent af danskerne at miste jobbet, viser ny undersøgelse fra EPSI Rating Danmark, en del af det svenske Institut for Kvalitet (SIQ). EPSI står bag det officielle danske branche-benchmark for kundetilfredshed for banker, forsikringsselskaber og energileverandører i Danmark.

  ”Vi kan af vores undersøgelse se, at især unge i hotel- og restaurationsbranchen frygter for deres jobs lige nu, mens størstedelen af den danske befolkning forventer at vi vender tilbage til normalen snart,” siger Sofie Breum, landechef for EPSI Rating Danmark.

  Undersøgelsen, der blev foretaget den sidste uge i marts med 1.200 danske besvarelser, viser også, at 52 procent af danskerne har aflyst en ferierejse. 34 procent har aflyst en udenlandsrejse, mens 45 procent har aflyst en indenrigsrejse.

 • Milliarder forsvinder fra danske turismekommuner

  (08-04-20 – 10:45) Nye beregninger fra VisitDenmark viser et omsætningstab på 15 milliarder kroner hos dansk turisme fra marts til maj 2020 på grund af coronakrisen.

  Tre vestkystkommuner, Varde, Ringkøbing-Skjern og Jammerbugt, skriver i pressemeddelelse, at de er blandt de hårdest ramte. ”Vi står i situation, hvor vores hovederhverv i kommunen er ikke eksisterende. Vi har årligt 4,5 millioner turismeovernatninger, en stor del normalt i påsken,” siger borgmester Erik Buhl fra Varde Kommune og fortsætter:

  ”Derfor skal vi have åbnet landet og landets grænser op efter den 10. maj, og vi skal intensivere markedsføringen både i Danmark og særligt i Tyskland, Holland og Belgien, som vi normalt har mange gæster fra her i kommunen.”

 • 54.000 færre i danske ferieboliger

  (08-04-20 – 10:34) Ved udgangen af marts var der booket 373.000 uger i danske sommerhuse for resten af 2020. Det er 54.000 færre end normalt, og det hænger navnlig sammen med afbestillinger og aflysninger som følge af de lukkede danske grænser. Det viser tal fra feriehusudlejerne ifølge Danmarks Statistik.

 • Amex opsluger HRG i Danmark

  (08-04-20 – 10:21) American Express Global Business Travel opkøbte i 2018 på globalt plan konkurrenten erhvervsrejsebureauet HRG, Hogg Robinson Group.

  Det får nu også følgevirkninger i Danmark og Norden. Således oplyser Amex, GBT, nu i brev til HRG’s danske kunder, at ”som led i ”GBT’s generelle integrationsplaner efter disse opkøb… vil din kontakt med Hogg Robinson Nordic Dansk Filial blive overdraget til Global Business Travel (Amex i Danmark, red) per 1. april.”

  Brevet er underskrevet af Jason Geall, general manager for Amex i Europa.

 • Medie: Danmark højt på liste over lande der hurtigst er klar igen

  (07-04-20 – 19:03) Norge, Danmark og Schweiz topper liste udarbejdet af BBC over 130 lande i verden, der ifølge eksperter hurtigst kommer sig over coronakrisen.

  BBC har sammenholdt 2019-udgaven af Global Resilience Index fra det globale forsikringsselskab FM Global, der rangerer 130 af verdens lande baseret på blandt andet politisk stabilitet, virksomhedsstyring og forsyningskæder af varer.

  Herefter har BBC sammenholdt disse data med hvordan de enkelte lande har reageret, hvad de har gjort for at inddæmme corona-virussen og hvad der er kommet af hjælpepakker.

 • Tivoli håber nu på åbning 11. maj

  (07-04-20 – 11:42) Tivoli har igen måtte flytte sin åbningsdag, denne gang til 11. maj. Årsagen er myndighedernes forsamlingsforbud under corona-krisen. Til gengæld vil Tivoli forlænge sin sommersæson til 4. oktober.

 • Rykker åbning af nyt dansk design-hostel

  (07-04-20 – 16:55) Brøchner Hotels skulle her i april have åbnet sit første overnatningssted uden for København, hostellet Book1 Design Hostel i Aarhus.

  Men det delvist nedlukkede land får nu hotelkæden til at udskyde åbningen på ubestemt tid, oplyser Brøchners administrerende direktør, Nickolas Krabbe Bjerg, på Linkedin.

  Book1 får plads til 444 gæster i normale hotelværelser og sovesale med plads til op til 46. Navnet Book1 skyldes, at det nye hostel ligger i bygningen i Mølleparken i det centrale Aarhus, der tidligere husede byens hovedbibliotek.

 • Direktør i Københavns Lufthavn stiger om til jernbanen

  (07-04-20 – 11:42) ”Jeg skifter job efter tre fantastiske år hos Aviator Denmark med gode kolleger og samarbejdspartnere – den sidste tid skal sikre god overlevering i denne svære tid og så er jeg klar til Lokalbanen, der bliver en super spændende udfordring.”

  Det skriver 50-årige Lars Wrist-Elkjær, administrerende direktør for Aviator, det næststørste handlingselskab i Københavns Lufthavn, i et opslag på Linkedin.

  Fra juni bliver han administrerende direktør for Lokaltog A/S, Danmarks største lokalbaneselskab, der betjener et stigende antal togstrækninger på navnlig Sjælland.

  Inden han kom til Aviator var Lars Wrist-Elkjær blandt andet været underdirektør i DSB med ansvar for vedligehold og værksteder.

 • Brand ødelagde 3.500 udlejningsbiler

  (07-04-20 – 11:30) En brand ved Southwest Florida International Airport i Fort Myers på Floridas vestkyst har ødelagt 3.500 udlejningsbiler, skriver CNN. Bilerne var parkeret ved på en stor græsmark tæt på lufthavnen. Politiet undersøger nu, hvordan branden opstod.

 • Lalandia har solgt alle feriehuse i Søndervig

  (07-04-20 – 11:18) Trods coronakrisen har Lalandia nu fået solgt alle de kommende 440 feriehuse ved det kommende Lalandia i Søndervig på den jyske vestkyst.

  ”Timingen er god, for opførelsen af de nye huse begynder lige efter påske,” siger Lalandias administrerende direktør, Jan Harrit, i pressemeddelelse.

  Der opføres 440 nye feriehuse i etape 1. Efterfølgende kan der opføres badehotel med op til 200 værelser/ferielejligheder.

  De første feriehuse vil være klar til brug til efteråret, mens Lalandia i Søndervig – med Aquadome, aktiviteter, restauranter og så videre – forventes at åbne inden sommeren 2022.

 • Horesta: Tillid til regeringen, men brug for mere hjælp

  (07-04-20 – 07:22) Horesta har tillid til regeringens beslutning om at forlænge lukningen af landets restauranter, barer og cafeer til 10. maj, men efterlyser forlængelse og justeringer af de eksisterende hjælpepakker samt tiltag, der kan kick starte branchen, når der åbnes igen.

  ”Vi har forståelse for, at det er for tidligt at genåbne virksomheder, hvor der er tæt kontakt mellem mennesker,” siger Horestas administrerende direktør, Katia K. Østergaard, i pressemeddelelse og tilføjer: ”Men omsætningen i erhvervet er væk, og det har det været i over en måned. Vi frygter, at situationen vil koste livet for mange virksomheder og sende yderligere tusindvis ud i arbejdsløshed.”

  Situationen er ikke meget bedre i hotelerhvervet. Langt over halvdelen er de facto lukket og resten kører med en omsætning tæt på nul, oplyser Horesta.

 • Alle danske rejsevejledninger forlænget til 10. maj

  (07-04-20 – 07:10) Den forlængede delvise nedlukning af Danmark betyder, at Udenrigsministeriet forlænger alle sine globale rejsevejledninger en måneds tid og nu fraråder alle ikke-nødvendige rejser ud af landet til og med den 10. maj.

 • SAS med særfly fra Brasilien til Norge

  (06-04-20 – 19:30) Udenrigstjenesten i Norge har lavet en aftale med SAS om en særflyvning fra Natal i det nordøstlige Brasilien via Rio de Janeiro til Oslo.

  Airbus A350-flyet afgår fra Natal den 9. april kl. 10.30 lokal tid og ankommer i Oslo den 10. april kl. 09.10. Teknisk arrangør er Profil Rejser.

 • Hilton klar med én million gratis hotelværelser

  (06-04-20 – 15:47) I USA stiller Hilton og kreditkortselskabet American Express én million gratis hotelværelser til rådighed i USA for sundhedspersonalet i frontlinjen.

  Fra næste uge og til udgangen af maj kan hotelværelserne bruges af læger, sygeplejersker og andet sundhedspersonalet i forreste linje i kampen mod coronavirussen. Værelserne kan bruges til at sove, hvile eller isolering fra familien i hjemmet.

  USA er i dag, mandag, det land med flest registrerede tilfælde af coronavirus, i alt 337.000 (hver fjerde af verdens kendte tilfælde). Foreløbig er over 9.600 borgere i USA døde af virussen.

 • Hurtigruten forlænger midlertidige rutelukninger

  (06-04-20 – 15:28) Strenge norske rejserestriktioner får Hurtigruten til at forlænge sin midlertidige betjening af en række ruter med halvanden måned til i hvert fald den 20. maj. En undtagelse er den særlige rute i det nordnorske mellem Bodø og Kirkenes, oplyser rederiet i en pressemeddelelse.

  Hurtigrutens krydstogter langs den norske kyst og i andre farvande er foreløbig indstillet til den 12. maj. Starten af Hurtigrutens Alaska-sæson er rykket til juli.

  Rederiet får i øjeblikket ingen reservationer for krydstogtsejladser i såvel 2021 og 2022, oplyser administrerende direktør Daniel Skjeldam.

 • Flyvende europæisk samarbejde om strandede statsborgere

  (06-04-20 – 15:07) Efter grænserne lukkede er mindst 566 danske statsborgere er kommet hjem til Europa med 19 særfly fra andre EU-lande.

  ”Det handler om at finde ledige pladser på andre landes særflyvninger og give danskerne mulighed for at benytte dem. Det sker ofte med kort varsel og kræver stor koordination mellem Udenrigsministeriet i København, danske og andre landes ambassader i udlandet og de borgere, der skal med flyet,” skriver Udenrigsministeriet på Linkedin og tilføjer:

  ”Vi har været godt hjulpet af tæt samarbejde med de nordiske og europæiske lande, og danskere er indtil videre kommet til Europa med 19 europæiske landes særfly, herunder: 134 danskere med tyske særfly, 46 med hollandske, 43 med svenske, 41 med polske og 36 danskere er kommet til Europa med finske særfly.”

  I dag, mandag, har Udenrigsministeriet over 1.300 såkaldte ”åbne sager” med danskere, der stadig er strandet i udlandet. For en uge siden var der cirka 1.000 flere.

 • Lars Løkke efterlyser mere hjælp til rejsebranchen

  (06-04-20 – 12:44) Hvad skal der ske med Danmark og den kommende genåbning af landet? Det er nogle af de spørgsmål, tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen, diskuterer i en klumme i BT i dag.

  Her skriver Lars Løkke blandt andet: ”Lige nu efterlades vi med indtrykket af, at en bundsolid offentlig økonomi kan holde hånden under det hele.Så, ja, hjælpepakker er godt. Og vi skal have flere af dem.

  Om en uge – den 13. april – udløber den første til rejsebranchen. Den skal klart forlænges, for på det tidspunkt er verden stadig lukket. Og loftet på 60 millioner pr. virksomhed skal sprænges – nu! Ellers går en række store danske virksomheder simpelthen rabundus lige om lidt,” skriver Lars Løkke, der blandt andet tilføjer:

  ”Hver dag dør 43 danskere af kræft. 179 er døde med covid-19. I samme periode er mere end 1.000 danskere formentlig døde af kræft. Så undskyld mig, … hvad er strategien? Skal vi opretholde isolation og stilstand, indtil en vaccine er opfundet, eller styrer vi efter flokimmunitet? Jeg kan ikke være den eneste, der efterspørger klar besked.”

 • I stedet for Folkemødet: virtuelle turismedebatter

  (06-04-20 – 08:36) Folkemødet 2020 på Bornholm er aflyst pga. Covid19, der har presset turismeerhvervet i knæ, men også medført “pistol-innovation.”

  “Fordi vi ikke kan mødes i solen på Bornholm, vil Destination Vesterhavet og Dansk Erhverv – turisme og oplevelse ved chef Lars Ramme Nielsen gerne være værter for en række innovative virtuelle debatter 11-12. juni med politikere, turismeaktører, organisationer og så videre,” skriver skriver Liv Thøger-Aldahl, direktør for Destination Vesterhavet, i opslag på Linkedin og tilføjer:

  “Emnerne skal styrke og udvikle turismeerhvervet i Danmark efter Covid19.”