’Luftkrig’ mellem Rusland og Ukraine

1024px-Aeroflot_Sukhoi_Superjet_100-95_RA-89002_SVO_2012-4-6LUFTFART: Efter Ukraine forleden meddelte russiske flyselskaber, at de fra 25. oktober ikke må overflyve landets luftrum eller lande i dets lufthavne, har Rusland nu svaret igen og sagt, at så vil det samme være gældende for ukrainske flyselskaber i russisk luftrum.

Ukraines beslutning om at erklære russiske flyselskaber uønskede i landets luftrum, er led i sanktionerne mod Rusland, der har besat Ukraines Krim-halvø, ligesom russerne støtter oprørerne i det østlige Ukraine.

Rusland benægter, at man støtter oprørerne, der sidste år menes at have nedskudt Malaysia Airlines-flyet på vej fra Amsterdam til Kuala Lumpur med 298 ombord.

Lukningen af luftrum for de to landes flyselskaber forventes at ramme Ukraine hårdest. Mange ukrainere flyver typisk til Moskva med f.eks. russiske Aeroflot, hvorfra de fortsætter ud i verden, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge den russiske transportminister er omkring 70 pct. af passagererne mellem Ukraine og Rusland fra netop Ukraine. Russiske flyselskaber står for ca. 30 pct. af omsætningen i lufthavnen ved Ukraines hovedstad, Kiev.