Mange nye rejsevejledninger

MellemøstenADVARSLER: Udenrigsministeriet udsender typisk et par nye rejsevejledninger om måneden – i går kom der 15! De nye rejsevejledninger omfatter primært muslimske lande, f.eks. Egypten, Tunesien og Tyrkiet – bl.a. som følge af Danmarks F16-deltagelse i koalitionen mod Islamisk Stat.

Typisk fremhæves at ”det overordnede sikkerhedsniveau for landet er ikke ændret.” Rejsevejledningen for Libanon er senest opdateret 2. oktober 2014. Udenrigsministeriet fraråder alle rejser til de sydlige forstæder til Beirut og alle rejser til grænseområderne til Syrien og Beka’a-dalen nord for Zahleh og alle ikke-nødvendige rejser til den øvrige Beka’adal.

Syrien: Udenrigsministeriet fraråder alle rejser til Syrien, og danskere opfordres til at forlade landet. Der er en meget stor risiko for bortførelse af vesterlændinge i hele landet, også selv om de er af regional eller anden etnisk herkomst. Danmarks deltagelse i koalitionen imod Islamisk Stat kan udsætte danskere for særlig risiko.

Rejsevejledningen for Jordan er senest opdateret 2. oktober. Udenrigsministeriet fraråder ikke-nødvendige rejser til grænsen mod Syrien og Irak, herunder flygtningelejrene i grænseområdet. Der er en risiko for terrorhandlinger i Jordan, hvorfor der bør udvises forsigtighed omkring hoteller, turistattraktioner, indkøbscentre, regeringsbygninger, militære installationer og ambassader.

Udenrigsministeriet fraråder rejser til den nordlige del af Burkino Faso, der grænser op til Mali og Niger. Såfremt rejser gennemføres bør der udvises betydelig forsigtighed. Der er i området høj risiko for bortførelse af vesterlændinge. Det tilrådes at kontakte ambassaden, såfremt der planlægges rejser til dette område, samt at arrangere bevæbnet ekskorte via de lokale myndigheder.

Tyrkiet: Der er betydelig risiko for terrorangreb i Tyrkiet og angreb har de senere år fundet sted flere steder i landet. Alle rejser og ophold inden for en radius af 10 km fra den tyrkisk-syriske grænse frarådes. I det øvrige grænseområde frarådes alle ikke-nødvendige rejser og ophold. I det østlige Tyrkiet bør rejsende generelt udvise stor forsigtighed. Danskere bør udvise forsigtighed ved rejse langs grænsen til Irak.

Indonesien: Da der eksisterer risiko for terrorangreb i Indonesien, bør forsigtighed udvises. Dette er især relevant på offentlige steder som f.eks. indkøbscentre eller ved turistattraktioner med mange vesterlændinge.

Malaysia: De fleste danskere har et problemfrit ophold i Malaysia. I dele af Sydøstasien er der dog generelt stor risiko for terrorangreb mod vestlige mål. Især på øerne ud for østkysten af delstaten Sabah på Borneo bør der udvises forsigtighed.

Irak: Danmark har ingen ambassade i Irak. Nødstedte danskere i Irak kan rette henvendelse til ambassader fra andre EU-lande. Udenrigsministeriet fraråder alle rejser til Irak, og rejsende opfordres til at forlade landet.

Indien: Alle rejser til delstaterne Jammu og Kashmir frarådes, med undtagelse af Ladakh-distriktet. Alle rejser frarådes til delstaterne Manipur og Tripura samt til grænseområderne til Pakistan. Der er betydelig risiko for terrorangreb i Indien.

Filippinerne har de seneste år været udsat for terrorhandlinger. Rejsende opfordres på denne baggrund til at udvise den største forsigtighed under ophold i visse dele af landet. Dette gælder særligt på steder, hvor mange vesterlændinge og lokale opholder sig, herunder ved brug af offentlige transportmidler. Udenrigsministeriet fraråder alle rejser til det centrale, sydlige og vestlige Mindanao (Cotabato provinserne, Sultan Kudarat, Maguindanao, Sarangani, Lanao provinserne og Misamis Occidental), Zamboanga-halvøen samt Sulu-øhavet (bl.a. øerne Basilan, Jolo og Tawi-Tawi).

Tunesien: Der er risiko for terrorangreb mod vestlige mål i Tunesien. Rejsende bør udvise forsigtighed. Alle rejser til grænseområder mod Algeriet og Libyen frarådes.

Iran: De iranske myndigheder har generelt interesse for udlændinge i Iran, og har advaret iranere om at holde sig fra al “usædvanlig kontakt” med udlændinge. Idet de iranske myndigheder er meget opmærksomme på risikoen for spionage, bør rejsende holde stor afstand til militære og sikkerhedsmæssige anlæg. Selv hvis man overholder disse forholdsregler, kan vilkårlige tilbageholdelser af udenlandske statsborgere ske.

De iranske myndigheder er meget opmærksomme på om ens visum er dækkende for de aktiviteter man udfører. Iran anerkender ikke dobbelt statsborgerskab. En iransk statsborger, der tillige er dansk statsborger, anses af de iranske myndigheder for iraner, og man anerkender ikke nogen adgang for den danske ambassade.

Rejsende bør være opmærksomme på, at der kan være en række alvorlige sikkerhedsrisici forbundet med at rejse til Saudi Arabien. Det er flere år siden, at der har været gennemført terroranslag rettet mod vesterlændinge i Saudi Arabien.

Egypten: Udenrigsministeriet fraråder alle rejser til Sinai-halvøen med undtagelse af Sharm el Sheikh og fraråder ikke-nødvendige rejser til det øvrige Egypten med undtagelse af rejser til Cairo, Alexandria og turistområderne ved Rødehavet (herunder Hurghada) samt Luxor og Aswan og Nilkrydstogter imellem disse byer og Abu Simbel.

Der er generelt en høj risiko for terrorhandlinger og bortførelser i Egypten. Alle rejser til Gaza frarådes.