Donau er også vigtig for flodkrydstogter. Her er det Budapest, en af de fire hovedstæder, Donau passerer, de tre andre er Wien, Bratislava og Beograd. Wikipedia-foto: Visions of Domino.

Øget efterspørgsel på flodkrydstogter i Østeuropa

Østeuropæiske flodkrydstogter var før den russiske invasion af Ukraine et af Vitus Rejsers større forretningsområder. Nu stiger bookingerne igen, siger rejsebureauet, der snart får nye lokaler.

Den russiske krigsførelse i Ukraine har ikke været god for dele af turismen i Østeuropa – herunder flodkrydstogter på navnlig Donau. Europas næst længste flod passerer 10 lande fra starten i Tyskland og så ellers de knap 3.000 kilometer langs med eller gennem Østrig, Slovakiet, Ungarn, Kroatien, Serbien, Rumænien, Bulgarien, Moldova og frem til Ukraine, hvor den løber ud i Sortehavet.

Donau har i normale år masser af flodkrydstogter, men nogle er indstillet på grund af krigen, i andre tilfælde er der færre flodkrydstogtskibe til rådighed, fordi omkring 50 er blevet chartret til indkvartering af ukrainske flygtninge.

Men krigsforskrækkelsen er ved at lægge sig, det betyder ny interesse for igen at booke et flodkrydstogt i Østeuropa, for eksempel på Donau, skriver Travel Weekly.

Tendensen bekræftes af Heidi Maak Glinvad, administrerende direktør for 50-års jubilaren Vitus Rejser (det danske rejsebureaus forgænger, 65-Ferie, åbnede i 1973)

Boykotter Rusland
”Booking af flodkrydstogter på blandt andet Donau er på vej tilbage. Krigen i Ukraine er nærmest blevet en del af vores dagligdag, det er ikke noget man tænker over som lige efter invasionen,” siger Heidi Maak Glinvad, der også sidder i bestyrelsen for Danmarks Rejsebureau Forening, til Standby.dk

Før den russiske invasion af Ukraine i februar sidste år, var flodkrydstogter på den russiske flod Volga (Europas længste med sine cirka 3.500 kilometer), største østeuropæiske forretningsområde for Vitus Rejsers flodkrydstogter. Men vestlige rejsebureauer boykotter turisme til Rusland, hvorfor også Volga er ude af ligningen.

I normale rejseår har Vitus Rejser cirka 25.000 gæster med bus og fly til en lang række destinationer i navnlig Europa, herunder flodkrydstogter, men også i Danmark. I runde tal kører halvdelen af gæsterne med bus til udlandet, mens den anden halvdel flyver til en ankomstlufthavn og dér starter grupperejsen med dansk rejseleder.

”Før krigen udgjorde flodkrydstogter i hele Europa cirka 25 procent af vores omsætning, i øjeblikket er dette forretningsområde nede på omkring indeks 70,” siger Heidi Maak Glinvad.

I øvrigt har Vitus Rejser solgt sine lokaler i Sølvgade i det indre København og flytter 1. december til Skelbækgade på Vesterbro, tæt på blandt andet Hovedbanegården. ”De gamle lokaler var ikke optimale i en moderne forretning,” sagde Vitus-direktøren tidligere i år til Standby.dk

Stærk tilbagekomst
Efterspørgslen efter rejser til Østeuropa næste år er generelt på sit højeste niveau siden afslutningen af pandemien og den russiske invasion af Ukraine. Nogle britiske rejsearrangører forventer næste år at være tilbage på 2019-niveauet, året før pandemien, skrev Travel Weekly forleden.

“Der er et klart comeback på vej for rejser til Østeuropa, herunder flodkrydstogter på Donau. Det nuværende bookingniveau er ikke som i 2019, men det er bedre end sidste år, hvor krigen startede. Holdes takterne, så er vi næste år tilbage på samme niveau som i 2019,” siger Pamela Hoffee, direktør for Avalon Waterways, der arrangerer flodkrydstogter i hele Europa, ikke kun Østeuropa.

Et af de store britiske rejsebureauer for blandt andet flodkrydstogter i Østeuropa, Kensington Tours, siger til Travel Weekly, at man igen ser et stigende antal bookinger i forhold til sidste år af flodkrydstoger til Østeuropa, men koncentreret om lande som Polen, Tjekkiet og de tre baltiske lande.

”I forhold til sidste år (hvor russerne invaderede Ukraine, red.), har vi fremgang i bookinger på mellem 75 og 280 procent til Polen, Baltikum, Østrig, Tjekkiet og Ungarn,” siger Morgan McKenna, direktør for salget i Østeuropa hos Kensington Tours. Hun tilføjer, at mange af bookingerne til Østeuropa kommer fra førstegangsbesøgende til regionen.

 

Relaterede artikler:

50-års jubilar flytter og forventer nyt millionoverskud

Teleselskab: Her holdt danskerne mest udlandsferie

Aller Leisure vil have større bid af krydstogtsalget