Skolerejse med AlfA Travel til Berlin (Foto: AlfA Travel)

Skoler og foreninger tvinges i Rejsegarantifonden

Ifølge den nye pakkrejselov er ikke længere muligt for skoler og foreninger selv at arrangere rejser. Fremover skal de registreres som rejsearrangører i Rejsegarantifonden.

Den 26. december sidste år blev en revideret Lov om pakkerejser og sammensatte rejsearrangementer underskrevet af Hendes Majestæt Dronningen og justistsminister Søren Pape Poulsen (K).

Den nye pakkerejselov er trådt i kraft den 1. juli, og en af de væsentlige ændringer er, at skoler og foreninger fremover skal være medlem af Rejsegarantifonden, hvis de systematisk vil udbyde eller sælge sammensatte rejsearrangementer til elever eller medlemmer.

Eneste undtagelse er dog, hvis rejserne “udbydes eller formidles lejlighedsvis og på nonprofitbasis til en begrænset gruppe af rejsende,” som det hedder i pakkerejselovens §1 stk. 2.

Det betyder, at en del uddannelsesinstitutioner ved det nye skoleårs start vil være tvunget til at sætte sig ind i de nye regler, for de kan nemlig ikke længere systematisk virke som et rejsebureau uden at skulle registreres som rejsearrangør i Rejsegarantifonden, eller også lade et registreret rejsebureau arrangere rejsen.

”Hidtil har skoler og foreninger i høj grad været undtaget for loven, når de selv sammensatte og udbød studie- og ferierejser til elever eller medlemmer, men den går altså ikke længere. Hvis man arrangerer rejser flere gange om året, så betragtes man som en rejsearrangør, og dermed underlagt en lang række skrappe regler, der først og fremmest skal sikre forbrugeren. Det er derfor helt rimeligt, at skoler og foreninger nu skal registreres som rejseudbydere,” siger Lars Thykier, der er direktør for Danmarks Rejsebureau Forening.

Bedre forbrugerbeskyttelse
Der har gennem tiden været en del eksempler på skoleklasser, der er kommet i klemme i forbindelse med arrangementer, som skolerne selv har stået for, så derfor mener Danmarks Rejsebureau Forening, at de skærpede regler vil give børn og unge på skolerejse en langt bedre beskyttelse.

Ved at blive registreret i Rejsegarantifonden vil alle elever og medlemmer, der deltager i rejser arrangeret af skoler og foreninger være dækket af et tab i tilfælde af konkurs. Køb af en pakkerejse hos et medlem af Rejsegarantifonden vil også betyde, at man kan få hjælp undervejs i tilfælde af forsinkelser og overbookinger.

Herudover vil der også være klagemuligheder gennem Pakkerejse-Ankenævnet samt mulighed for at få økonomisk kompensation, hvis der opstår en mangel i rejseprogrammet. Disse muligheder er ikke til stede ved skoler og foreningers egenarrangerede rejser.

Som det fremgår af pakkerejseloven vil der være undtagelser, hvis foreninger og skoler kun udbyder rejser “lejlighedsvis og på nonprofitbasis”, hvilket vil sige en til to gange om året, og uden at der tjenes penge på det.

 

Relaterede artikler:

Ny lov øger krav til udbydere af pakkerejser

Hoteller og højskoler måske i Rejsegarantifonden

Tvivl om dækning ved ‘sammensatte rejser’