Loven om Rejsegarantifonden ændres 1. juli – det kan få indflydelse på for eksempel sportsklubbers pakkerejser eller hoteller, der sælger såkaldte sammensatte rejser. Arkivfoto.

Hoteller og højskoler måske i Rejsegarantifonden

Når den reviderede pakkerejselov træder i kraft 1. juli kan det betyde, at for eksempel hoteller, der sælger sammensatte rejser, og foreninger, der arrangerer pakkerejser, skal registreres i Rejsegarantifonden.

Der bliver en totalharmonisering af reglerne for pakkerejser i EU. Det vil fremgå af den nye lov om pakkerejser, der træder i kraft i Danmark fra 1. juli. Danmarks Rejsebureau Forening er tilfreds med den nye lov og siger, at harmoniseringen vil betyde øget konkurrenceevne for danske rejsearrangører.

Ændringerne i loven betyder blandt andet, at såkaldte lejlighedsvise udbydere af pakkerejser som for eksempel højskoler, sportsklubber og lignende i langt større omfang end i dag bliver fuldt ud omfattet af pakkerejseloven. I dag er disse rejsearrangører som hovedregel er undtaget lovens bestemmelser.

Udbyder højskoler, sportsklubber og lignende pakkerejser, de selv har arrangeret, er de rejseudbydere og skal efter 1. juli registreres i Rejsegarantifonden.

Lovændringerne vil blandt andet også omfatte forlystelsesparker, badelande og hoteller. Hvis eksempelvis et hotel sammen med et hotelophold sælger billetter til en teaterforestilling vil det nu blive betegnet som en sammensat rejse. Dermed skal udbyderen, hotellet, registreres i Rejsegarantifonden.

Uklart hvor mange nye der skal i Rejsegarantifonden
Til STANDBY.dk siger administrerende direktør i Rejsegarantifonden, advokat Birgitte Fjeldhoff:

”Vi vil endnu ikke give noget bud på antallet af andre rejseudbydere der skal registreres hos os. Vi arbejder med dette og skal have kommunikeret de nye regler ud til de berørte områder. Vi forventer at være klar med en vurdering næste måned som vi så sender til forskellige organisationer på de berørte områder.”

Arrangerer eksempelvis skoler mere end et par rejser om året, skal de formentlig registreres i Rejsegarantifonden – men vælger de i stedet at købe disse rejser via en rejsearrangør, der allerede er i fonden, så skal skolen ikke registreres.

Lovændringen betyder blandt andet, at alle udbydere af rejseydelser efter 1. juli skal være registreret i Rejsegarantifonden. Er de ikke registreret er de ikke omfattet af fondens dækning hvis for eksempel højskolen går konkurs mens den har elever og lærere på rejser.

”Højskoler, sportsklubber og så videre må gerne selv lave to pakkerejser om året uden at være registreret i fonden – men de må ikke tjene penge på dem og kun medlemmer af for eksempel sportsklubben må deltage,” siger Birgitte Fjeldhoff.

Relaterede artikler:

Rejsegarantifonden gør klar til lovændringer

Dobbelt så mange i Rejsegarantifonden

Konkurser i rejsebureauer for millioner