Brændstof- og opladningspriser, vejafgifter, slid, værditab og eventuel færgebillet giver forskelle på kør-selv til og fra skisportssteder. Arkivfoto: Josefine L. Baumgarten.

Store forskelle i kørselsomkostninger til skirejsemål

Køres der i privatbil drevet af el, benzin eller diesel til vinterrejsemål i Frankrig, Italien, Østrig, Norge eller Sverige, er der store forskelle på priserne, viser analyse fra Spar Nord og Bilbasen.

Spar Nord-banken og Bilbasen har undersøgt kørselsomkostningerne for rejser til fem skisportssteder med afgang fra København eller Aarhus. Rejsemålene er, nævnt alfabetisk: Isaberg i Sverige, Livigno i Italien, Trysil i Norge, Val Thorens i Frankrig samt østrigske Wagrain.

Kør-selv fra Danmark til Val Thorens er dyrest; den koster over 16.500 kroner, hvis den sker i eldreven bil fra København – billigst er dieseldreven bil fra København til Isaberg, her koster det, ifølge analysen, 3.243 kroner.

Den dyreste rejse i undersøgelsen med afgang fra Aarhus er 15.122 kroner i elbil til Val Thorens – billigst fra Aarhus er dieselbil til Isaberg, den står i 5.450 kroner, oplyses det.

Spar Nord og Bilbasen har ud fra parametre som brændstof- og opladningspriser, brændstof- og elmotoreffektivitet, vejafgifter, slid, værditab og eventuel færgebillet beregnet de samlede omkostninger for turen til og hjem fra de fem skisportssteder.

”Forsøger at give nuanceret billede af prisen for kør-selv-ferien”
I en pressemeddelelse fra Spar Nord, siger markedsanalytiker i Bilbasen Jan Lang: ”Transportomkostninger er mere end blot udgifter til brændstof eller el; med vores beregninger forsøger vi at give et mere nuanceret billede af prisen på transportdelen af kør-selv-ferien.

Vi medregner for eksempel slid og afskrivningsprofil, eventuelle færgebilletter og ikke mindst vejafgifter. Sidstnævnte medvirker sammen med kilometerafstanden særligt til, at turen til Val Thorens er dyrere end de øvrige destinationer.”

Der er relativt store forskelle på kørselsomkostningerne til de udvalgte destinationer, siger cheføkonom i Spar Nord, Jens Nyholm, og fortsætter: ”De lave kørselsomkostninger er ikke eneste økonomiske årsag til at vælge Sverige. Den svenske krones værdi er faldet over fire procent i forhold til den danske krone siden december.”

Jan Lang siger, at priserne for opladning af elbiler varierer fra land til land samt fra udbyder til udbyder – og derudover også efter, om man har abonnement. Vores beregninger tager udgangspunkt i en pris uden abonnement på 7,1 kroner per kilowatt-time, men har man for eksempel en aftale med Ionity, kan prisen være helt ned til 2,5 kroner per kilowatt-time, siger han.

Med opladninger til 2,5 kroner per kilowatt-time vil turen fra København tur/retur til Val Thorens ligge på 12.600 kroner, omkring 4.000 kroner billigere, end hvis prisen er 7,1 kroner per kilowatt-time, understreges det.

Den hurtigste rute
Beregningerne i undersøgelsen af vejafgifter er sket med viamichelin.com og der er valgt den hurtigste rute. Der er i beregningerne af TCO (Total Cost of Ownership) taget udgangspunkt i de 10 mest solgte nye biler og de 10 mest solgte brugte biler i Danmark i fjerde kvartal af sidste år. TCO-gennemsnittet for benzinbiler er 3,25 kroner per kilometer, for dieselbiler 3,38 kroner og for elbiler 2,85 kroner.

Brændstofforbruget er sat til et gennemsnit for benzinbiler på 12,5 kilometer per liter og 16,1 kilometer for dieselbilerne. Elbilerne er sat til 25 kWh pr. 100 km. Det er 30 procent under de opgivne forbrugstal, da der tages højde for, at langt hovedparten af turen foregår på lande- eller motorvej, hedder det.

Benzin- og dieselpriser er beregnet som gennemsnit af priser i de lande, analysen dækker, og er indhentet fra Cargopedia. Benzinprisen er 14,50 kroner per liter 95 blyfri og dieselprisen 14,80 kroner. Elprisen er sat til et gennemsnit for elbiler på 7,1 kroner pr. kWh, og der er beregnet en gennemsnitlig elmotoreffektivitet på 25 kWh/100 kilometer.

Omkostninger ved afrejse fra Aarhus til Trysil og Isaberg er med færgebillet for to personer med bil via Stena Line fra Frederikshavn til Gøteborg. Færgeprisen er economy fundet den 3. januar. Afgang var sat til lørdag den 11. februar og hjemrejse lørdag den 18. februar; der er valgt de billigste afgangstidspunkter.

Tilsvarende er omkostninger ved afrejse fra København via Gedser-Rostock til Livigno eller Wagrain inklusive færgebillet for to personer med Scandlines. Færgeprisen er Standard-billetter fundet 13. januar. Afgang var ligeledes sat til lørdag den 11. februar og hjemrejse lørdag den 18. februar.

 

Relaterede artikler:

Disse tre lande har flest ferieulykker i vinterperioden

1.000 danskere får vejhjælp i udlandet på vinterferie

1.000 danske skiturister fik hjælp af alarmcentral