Etihad Airways, der stadig ikke har en rute til Norden fra hjemmebasen i Abu Dhabi, bliver nu repræsenteret af Aviareps på nordiske marked indenfor blandt andet salg. Her er det en Airbus A330 fra flyselskabet. (Arkivfoto: © Thorbjørn Brunander Sund, Danish Aviation Photo)

Stort flyselskab lidt tættere på Skandinavien

Etihad Airways fra Abu Dhabi skal igen have vist flaget på det nordiske marked – om det åbner rute, vides endnu ikke. I første omgang har Etihad fået GSA-agent på det nordiske marked.

Det store GSA (General Sales Agent)-bureau Aviareps har landet endnu et flyselskab som kunde i Norden. Denne gang Etihad Airways, flyselskabet fra Abu Dhabi, det største af de syv emirater i UAE, United Arab Emirates, med blandt andre også Dubai.

Etihad Airways var indtil efteråret 2017 rimelig synlig på det nordiske marked via sit medejerskab af tyske Air Berlin. Da Air Berlin krakkede i oktober 2017, blandt andet fordi Etihad ikke mere ville dække dets underskud, mistede Etihad sine primære feeder-flyvninger mellem Norden – via Berlin – til Abhu Dhabi.

Men nu vil Etihad Airways igen prøve at etablere sig i Norden, i første omgang off-line, altså uden direkte rute mellem for eksempel Abu Dhabi og Københavns Lufthavn.

En højtstående kilde i Københavns Lufthavn har dog sagt til STANDBY.dk, at Etihad Airways et par gange i år har henvendt til lufthavnen om en mulig rute – uden der dog er noget konkret.

Selve Etihad Airways – der er et af de såkaldte MEB3-selskaber (Middle East Big 3) – sammen med Emirates og Qatar Airways, har de seneste år fløjet med milliardunderskud.

Både Emirates og Qatar Airways i årevis betjent det nordiske marked med direkte flyvninger. Det kan være en del af den kage, Etihad nu vil gøre større ved at forstærke sin synlighed i Norden med Aviareps-aftalen.

Aviareps får flere opgaver
Avisreps, der allerede repræsenterer en lang række flyselskaber på også det nordiske marked, skal stå for Etihads salg, promotion og marketing i Sverige, Danmark, Norge og Finland.

Etihad Airways har ifølge en pressemeddelelse ruter til over 80 lufthavne verden over med en flåde på mere end 100 Airbus og Boeing.

Tapani Kauhanen, general manager for Aviareps i Norden, siger til STANDBY.dk, at der er glimrende codeshare-aftaler mellem SAS og Etihad Airways, således at Etihad-kunder kan flyve med SAS til en af Etihads europæiske online-lufthavne og derfra fortsætte med Etihad til Abu Dhabi og videre ud på selskabets rutenet. London Heathrow er Etihads mest betjente lufthavn i Europa med blandt andet daglige Airbus A380-flyvninger.

I en pressemeddelelse siger Martin Drew, chef for Etihad i Europa og Amerika:

”Aviareps har været en god samarbejdspartner for os i de tre baltiske lande gennem ti år, vi er glade for nu at udvide samarbejdet til fire af de nordiske lande. Aviareps skal forstærke Etihads salgsaktiviteter på de vigtige nordiske markeder, der ikke er dækket af Etihads eget netværk.”

Vil også gerne klare turisme-promotion for Abu Dhabi
Flere af emiraterne i UAE arbejder i disse år for at tiltrække udenlandske turister.

På det nordiske marked er dog kun Dubai og Ras Al Khaimah (RAK) direkte aktive via kontrakter med GSA-bureauer; Dubai bruger Related, mens RAK har kontrakt med United Spirit Nordic.

Chefen for Aviareps i Norden, Tapani Kauhanen, siger til STANDBY.dk: ”Jeg vil meget gerne have at selve Abu Dhabi Tourism bliver aktive på de nordiske markeder om at synliggøre selve Abu Dhabi, der er en fantastisk turist-destination.”

Roadshow til november
I øvrigt er Aviareps til november klar med en nyskabelse til den nordiske rejsebranche, nemlig tiltaget ”Aviareps Roadshow – Meet the World.”

”Det er et helt nyt koncept, hvor vi for første gang rejser rundt i fire nordiske hovedstæder, København, Stockholm, Oslo og Helsinki, med en række af vores kunder. Indtil nu har 21 af dem meldt, at de deltager i roadshowet,” sagde Aviareps landechef i Danmark, Julie Damgaard, forleden til STANDBY.dk

”Aviareps Roadshow – Meet the World” slår teltpælene ned i København den 14. november på det femstjernede Marriott-hotel.

Relaterede artikler:

Emirater på vej til København med stort road show

GSA-firma gør salgschef til landechef i Danmark

Abu Dhabi åbner kæmpe forlystelsespark

USA’s store flyselskaber kritiserer Emirates og Qatar Airways