Den svenske rejsebureauforening ser både fornuft og udfordringer i EU’s udspil om revision af pakkerejsedirektivet. Arkivfoto: Josefine L. Baumgarten.

Svensk rejsebureauforening utilfreds med EU-udspil

I lighed med Danmarks Rejsebureau Forening kritiserer også den svenske modsvarighed, Svenska Resebranschföreningen, dele af EU’s forslag til den kommende revision af pakkerejsedirektivet.

Et hovedformål med EU-Kommissionens udspil til revision af pakkerejsedirektivet er at sikre, at leverandører til rejsebranchen – for eksempel flyselskaber og hoteller – hurtigere tilbagebetaler kunderne ved aflyste eller forsinkede rejser, skriver Svenska Resebranschföreningen, SRF, i en pressemeddelelse.

I den siger Didrik von Seth, direktør og generalsekretær for SRF, at EU’s netop præsenterede forslag til revisionen af pakkerejsedirektivet er blevet mødt med blandede reaktioner.

Stramningen for tilbagebetalinger til forbrugerne kommer efter erfaringerne fra pandemien, hvor nogle flyselskaber var for eksempel et halvt år eller længere om at refundere. Fremover skal tidsfristen, ifølge udspillet fra EU, blot være syv dage, noterer SRF.

Dette støtter SRF, mens den svenske rejsebureauforening – ligesom Danmarks Rejsebureau Forening – er utilfreds med forslaget om at begrænse gæsternes forudbetalinger for rejser. Rejsearrangører må, foreslår EU, fremover kun tage 25 procent af rejsens pris i forudbetaling, mens den resterende del af rejsens pris først må opkræves 28 dage før afrejse.

Bliver den ændring gennemført, vil det betyde dyrere pakkerejser og navnlig ramme mindre og mellemstore rejsebureauer, forudser SRF.

Overdreven forbrugerbeskyttelse
I pressemeddelelsen fra SRF siger Didrik von Seth, at med de nuværende svenske regler i forbindelse med rejsegarantier har pakkerejsekunder sine forudbetalinger beskyttet, hvis for eksempel rejsearrangøren krakker.

”SRF anser dette i udspillet fra EU for at være en overdreven forbrugerbeskyttelse i forhold til rejsearrangørerne. Omvendt findes der i dag (i Sverige) ingen forbrugerbeskyttelse, hvis et flyselskab går konkurs,” påpeger SRF’s direktør og generalsekretær og tilføjer:

”Når man læser EU’s forslag om passagerernes rettigheder i forbindelse med pakkerejser, ses en tydelig ubalance mellem krav til pakkerejsearrangørerne og flyselskaberne når det gælder forbrugernes forudbetalinger.

 

Relaterede artikler:

Danmarks Rejsebureau Forening kritiserer EU’s pakkerejse-revision

Pakkerejsearrangører frygter nyt EU-direktiv

DRF: Pakkerejsearrangørers eksistens er på spil