Sverige blokerer for vigtig færgerute til Bornholm

Med den svenske beslutning om at lukke grænserne til Danmark vil det ikke være muligt for danskere at benytte færgeruten mellem Ystad og Rønne. “Vi indsætter ekstra flykapacitet,” siger DAT.

Når Sverige ved midnatstid natten mellem mandag den 21. og tirsdag den 22. december lukker grænserne for danske rejsende, skaber det også udfordringer for de danskere, der har brug for at rejse til og fra Bornholm.

Det er nemlig tvivlsomt, om de svenske myndigheder, som det var tilfældets ved forårets nedlukning, vil tillade, at danskere kan rejse gennem Sverige for at benytte færgeruten mellem Ystad og Rønne vice versa.

Siden den svenske indenrigsminister mandag eftermiddag annoncerede beslutningen om at lukke grænserne til Danmark i 30 dage, har der været stor usikkerhed blandt bornholmerne i forhold til om den vigtige færgerute til den sydsvenske havneby kan opretholdes.

Mandag aften kunne transportminister Benny Engelbrecht i en pressemeddelelse bekræfte, at rejsende til og fra Bornholm skal benytte færgeruten mellem Køge og Rønne eller indenrigsflyruten fra Københavns Lufthavn til Bornholms Lufthavn.

“Det er en meget alvorlig situation for Bornholm, og en dramatisk periode, hvor myndighederne i alle lande gør, hvad de kan for at holde smitten under kontrol. Den svenske grænselukning vil berøre mange danskere, og derfor er vi også i fuld gang med at sikre, at dem, der skal afsted til eller fra Bornholm, kan komme det,” siger Benny Engelbrecht.

Hjemmeside i knæ
Hos Bornholmslinjen var der tidligt mandag aften forvirring omkring de svenske regler, selvom man få timer forinden havde opdateret rederiets Facebook-profil med en besked om, at man forventede at sejle som normalt på Ystad-ruten.

“De svenske myndigheder har iværksat et indrejseforbud for danskere. Det er vores klare forventning, at svenskerne holder korridoren til Bornholm åben, vi kan dog først sige noget endeligt, når vi har hørt fra Udenrigsministeriet, som skal give besked om, hvad der skal ske. Men vi regner helt sikkert med at sejle normalt, også i morgen (tirsdag, red.). Vi følger selvfølgelig situationen tæt og giver besked, så snart vi ved mere,” hedder det.

Tirsdag aften var Bornholmslinjens hjemmeside stadig svært tilgængelig, angiveligt som følge af overbelastning på grund af manglende serverkapacitet. Da hjemmesiden var oppe igen, kunne rederiet bekræfte, at det foreløbigt ikke er muligt at rejse via Ystad og at Povl Anker er blevet indsat på to dobbeltture om dagen mellem Rønne og Køge..

DAT klar med ekstra afgange
Til gengæld har flyselskabet DAT haft travlt med at justere trafikprogrammet. Allerede tirsdag vil flyselskabet indsætte ekstra afgange mellem København og Bornholm, og det er hensigten at øge kapaciteten, så længe der er behov for det.

I første omgang til DAT indsætte to ekstra afgange tirsdag den 22. december, Der flyves fra København kl. 12.30 og 15.00 og retur fra Bornholm kl. 13.35 og 16.05-

“Vi arbejder lige nu på at indsætte ekstra kapacitet med Airbus og MD-fly. Hvor meget det præcist bliver, kan vi ikke sige endnu. Men vi er klar med det helt store skyts,” siger Robert Rungholm, kommerciel direktør i DAT, til STANDBY.DK.

 

Relaterede artikler:

Bornholm mangler færgepladser – ekstra fly fra DAT

Ny kæmpefærge til Bornholm

Bornholmslinjen sejler i modvind