Taxibranchen vil have lovændring

Ejvind Olesen.

Ejvind Olesen.

WEEKENDKLUMME: Ugens gode nyhed kom fra taxibranchen i Danmark, som går sammen om at kræve ændring af den 40-årige gamle lovgivning. Det kan ikke ske for hurtigt.

Af Ejvind Olesen 

Tænk er det virkelig sandt? At den samlede danske taxibranche i frustration over Uber vil have ændret taxilovgivningen, som stammer helt tilbage fra 40’erne!? Det var dengang under krigen, at bilerne kørte på gasgeneratorer, fyret op med træ- og grankogler i mangel af bedre.

Når man gennem årene har fulgt, hvordan københavnske taxavognmænd har hængt fast i stive regler, der strittede imod alle moderne tiltag for mere konkurrence og marketing, er det en øjenåbner, der vil noget.

I følge dagbladet Børsen sagde formanden for 4×35, Palle Christensen, forleden: ”Vi har en taxalov med alvorlige begrænsninger på, hvad vi må og ikke må. Samtidig kommer så Uber lige ind fra højre uden at anerkende nogen form for lov.”

Og hvad kunne man så fremhæve fra den gamle, men fortsat gældende lov? Et bestillingskontor skal fordele taxature ligeligt mellem de vognmænd, der er tilsluttet. Det betyder igen, at den vogn, hvor man får den bedste service, blot skal ind i køen. Der er ingen belønning, alle er lige gode eller lige dårlige, når turen uddeles.

Selve prissætningen fastsættes efter helt stringente regler. Udbud og efterspørgsel er en by i Rusland. Konkurrencen ligeså. Skal vi sætte priserne ned i weekenden, ligesom flyselskaber og hoteller? Nej, siger lovgivningen (og de gamle vognmænd). Hvis nogen gerne ville forsøge? Det må de ikke.

Nu ønsker et nyt netværk, Dansk Taxi, en ny lovgivning og har skrevet til ministeren. De vil ligesom hos Uber udnytte teknologiske muligheder. Kunderne skal have lov til at bedømme chaufførerne, så det bliver attraktivt at være blandt de bedste.

Uber er også kommet til Nevada i USA. Her er der sat en analyse i gang om, hvor slemt det står til, og nu sker der ændringer.

Chaufførerne lægger tre dollars på hver kreditkort transaktion (selv om prisen er 0,8 cents), de lægger større olietillæg på samtidig med, at prisen på olie rasler ned. Og en tredjedel af chaufførerne kører snørklede omveje i Nevada-byen med de mange lige gader – for at få prisen op.

Nej, nej, sådan er det heldigvis ikke i Danmark, men det er dog fantastisk, at vi skulle have en virksomhed som Uber ind i trafikken, før en forstokket lovgivning kan skrottes. Lad det ske hurtigt. Vi har ventet i over 70 år.

God weekend