Udenrigsministeriet er klar med en række rejseråd for rejser til udlandet midt i en coronatid. Arkivpressefoto: Statens Serum Institut.

Udenrigsministeriet har rejseråd inden vinterferien

Udenrigsministeriet og Erhvervsministeriet har opdateret informationsmateriale om coronapas og rejseregler inden den kommende vinterferie. Især ikke-vaccinerede vil møde begrænsninger.

”Skal du rejse i vinterferien? Husk dit coronapas og tjek rejsereglerne. Læs mere på coronasmitte.dk”.

Sådan lyder det fra Udenrigsministeriet og Erhvervsministeriet i en kampagne sendt til rejsebureauerne, forud for vinterferien.

I forvejen har Forbruger Europa, rejseforsikringsselskaber og andre udsendt informationsmateriale til forbrugerne inden den kommende vinterferie.

Formålet med de nye indspark fra Udenrigsministeriet og Erhvervsministeriet er, at informere borgerne om coronapas og rejseregler til udlandet i forbindelse med rejseaktivitet i vinterferien. Der er stor forskel på de enkelte landes indrejseregler midt i en coronatid. Samtidig understreges det, at langt fra alle lande er så langt som Danmark i genåbningsprocesserne.

Husk coronapas og tjek rejsereglerne
I teksten fra de to ministerier står der blandt andet: ”Har du planer om at rejse i vinterferien, skal du huske dit coronapas som dokumentation for vaccination, negativ test eller tidligere smitte.

Husk også at tjekke indrejsereglerne – både for din destination og hjemrejse, da der kan være særlige krav om test, isolation og så videre.

Tjek også lokale regler og restriktioner, så du er forberedt på rejsen,” står der blandt andet i teksterne, hvor der henvises til flere informationer på coronasmitte.dk

I teksterne står der blandt andet også: ”Verdens lande farves ikke på baggrund af COVID-19 situationen. Udenrigsministeriets rejsevejledninger er baseret på en vurdering af sikkerhedsrisici som for eksempel konflikter, uro og naturkatastrofer.

Mange lande har fortsat COVID-19 relaterede indrejseforbud eller indrejserestriktioner for danske rejsende. Især ikke-vaccinerede vil møde begrænsninger og krav om test og isolation. Nogle lande har krav om fremvisning af negativ test, som kan være en udfordring for tidligere smittede, lyder det.

Især ikke-vaccinerede rejsende vil møde begrænsninger
Hvis COVID-19 situationen i et land, region eller område forværres som følge af en ny bekymrende virusvariant, kan der med kort varsel aktiveres en nødbremse. Dette kan blandt andet indebære, at alle rejser til det pågældende land, frarådes i Udenrigsministeriets rejsevejledning, der dermed farves rød.

Blandt de mange underrubrikker for udlandsrejser midt i en coronatid, henviser Udenrigsministeriet blandt andet til at danske statsborgere har en tjekliste. Den skal for eksempel dreje sig om:

Coronapas er dokumentation for, at man er vaccineret, tidligere smittet eller testet. Man kan vise coronapas i form af appen Coronapas eller et printet dokument.

Rejsevejledning: Tjek Udenrigsministeriets rejsevejledning for rejsemål og de lande, man vil rejse igennem for at sikre, at det er sikkert at rejse.

COVID-19 indrejseregler: Der kan på rejsemålet være helt eller delvist indrejseforbud eller krav til for eksempel test, vaccination og udfyldelse af indrejseformular før afrejse.

Rejseforsikring: Man bør tjekke, om ens rejseforsikring dækker sygdom med COVID-19, forsinkelser (hvis man eksempelvis sendes i isolation på rejsemålet) eller andre gener forbundet med COVID-19 på rejsen.

Test inden flyvning: Man bør tjekke, om luftfartselskabet kræver test før ombordstigning. Vær opmærksom på, at man i udgangspunktet skal bære mundbind i lufthavne i Europa, skriver Udenrigsministeriet blandt andet.

Relaterede artikler:

Vigtigt med styr på coronaregler før udlandsrejse

”At selv lave rejser i øjeblikket er helt idiotisk”

”Lande ændrer rejseregler fra dag til dag”

Raskmeldte er for hurtige til at booke ny ferie

Guide med rejsendes rettigheder under coronakrisen

Alarmcentral advarer skiturister i bil om coronabump