Kangerlussuaq. Foto: Air Greenland.

Albatros investerer i Kangerlussuaq

Albatros Arctic Circle i Kangerlussuaq tror på lufthavnens fremtid og har besluttet sig for at bygge en hytteby ved israndsøen, men savner en afklaring om fremtidens lufthavnsstruktur i Grønland.

Kangerlussuaq har en voksende turisme. De nyeste tal for turistovernatninger viser, at 40 procent af turisterne tager til Nordgrønland, 30 procent til Qeqqata med Kangerlussuaq og resten tager til andre steder i Grønland.

Ifølge Qeqqata Kommunias erhvervsråd giver turismeaktiviteter og 27.000 overnatninger i Kangerlussuaq samlet en omsætning på 70 millioner kroner om året. Den samlede turistomsætning i 2015 i Grønland var på 472 millioner kroner.

Albatros Travel Arctic Circle i Kangerlussuaq, der blandt andet tilbyder safariture for at se på moskusokser, fiskeri i elve, ture til indlandsisen og camps i naturen, har været noget usikre på lufthavnens fremtid, hvilket har medført ekstra forsigtighed med hensyn til nye investeringer, skriver Sermitsiaq.gl.

Forsigtighed
”Problemet er, at når der ikke kommer en konkret udmelding om fremtidens lufthavnspolitik, så skal man tænke sig meget om, når man vil investere. Det nytter ikke, at man investerer i nye aktiviteter, som rækker 10-15-20 år ud i fremtiden, når man ikke kan få sikkerhed for, hvorvidt lufthavnen skal lukke om 4-5 år”, siger direktør i Albatros Arctic Circle Jørgen Larsen.

Men selv om der endnu ikke sket en afklaring af, hvilken rolle Kangerlussuaq lufthavnen skal spille i fremtiden, når der bygges nye atlantlufthavne i Ilulissat og Nuuk, så har Albatros Arctic Circle truffet sin beslutning.

Albatros Arctic Circle blev etableret i 2008 ved en fusion mellem Greenland Travel i Sisimiut og Albatros Greenland i Kangerlussuaq. I februar 2010 overtog selskabet Kangerlussuaq Tourism (KT) med hele medarbejderstaben, flere køretøjer og overnatningsfaciliteter. AAC er ejet af Albatros Travel. Der er afhængigt af sæsonen 15 til 30 ansatte i Kangerlussuaq.

Stort turistpotentiale
AAC’s formand Søren Rasmussen sagde i 2016: ”Fjorden, betagende landskaber, vildtliv, nordlys og iskappen i forening med stabile vejrforhold, tilgængelighed for alle slags fly kombineret med en stigende krydstogtturisme betyder, at Kangerlussuaq formentlig har et af Grønlands største uudnyttede turismepotentialer. Derfor etablerer Albatros Arctic Circle ’The Great Glacier Camp’ ved israndsøen, der dels supplerer Ice Camp-produktet med vandringer og overnatninger på indlandsisen, dels være en eksperimenterende forløber for vores kommende hytteby samme sted”.

I den anledning sagde direktør for Albatros Arctic Circle, Jørgen Larsen: ”At investere i en hytteby er en gevaldig mundfuld og vi vil gerne bygge på erfaringer omkring logistik og bæredygtighed, da specielt sidstnævnte vil være en ledetråd”.

Albatros Greenland ser en stigende efterspørgsel efter adventureprodukter på de oversøiske markeder som eksempelvis Kina og Nordamerika, hvor der er stor interesse for sportslignende aktiviteter med relativt store fysiske udfordringer som maraton og hård vandring/trekking.

Det er målsætningen at gøre Kangerlussuaq til et rejsemål i sig selv og gerne i kombination med andre grønlandske kystdestinationer som eksempelvis Sisimiut, der repræsenterer den kulturelle og historiske dimension.

 

Relaterede artikler:

Albatros satser hårdt i Grønland med camp og hytteby

Moderne arktisk gastronomi i Grønland

Grønland får lavprishotel