EU-ledere i pinligt jetfly-cirkus

Mens alle erklærer kamp mod global opvarmning, vil EU’s 27 stats- og regeringschefer i december drøne af sted i 27 jetfly og afholde topmøde i to europæiske hovedstæder på den samme dag.

Dermed kommer EU-lederne tilsammen til at flyve omkring 77.000 kilometer ekstra og samtidig sende tonsvis af forurenende CO2 ud i atmosfæren for at underskrive en traktat, der blandt andet skal være med til at ruste Den Europæiske Union til fælles og øget kamp mod klimaforandringer, fortæller Jyllandsposten

Det kan umiddelbart virke meget tåbeligt, når EU-lederne på den ene side prædiker indgreb mod drivhusgasser og på den anden side selv bidrager til en så åbenlys unødvendig udledning.

Forklaringen er som følger: Den nye EU-traktat, som blev vedtaget for tre uger siden på et topmøde i Lissabon, skal underskrives ved en højtidelig ceremoni 13. december i Lissabon.



På grund af firkantede regler og strid mellem Belgien og Portugal, betyder det, at den danske statsminister – sandsynligvis enten Anders Fogh Rasmussen (V) eller Helle Thorning-Schmidt (S) – sammen med de øvrige kolleger og deres embedsmænd skal flyve frem og tilbage mellem den portugisiske hovedstad og et allerede planlagt topmøde 13.-14. december i Bruxelles næsten 2.000 kilometer længere mod nordøst.

I begge hovedstæder venter skudsikre, benzinslugende limousiner og politieskorter, der skal fragte EU-lederne gennem trafikken. Hvis udenrigsministrene også skal skrive under på traktaten, vokser antallet af politikere til 54, der alle skal flyves rundt, og dermed stiger også udslippet af CO2.

Hertil kommer transport til Lissabon af de to formænd for EU-Kommissionen og EU-Parlamentet samt deres følge af embedsmænd.

Topmødet om EU-traktaten medfører altså et udslip af drivhusgasser, som let kunne undgås, hvis topmødet blev afholdt i samme by.



Men hvordan kan denne fornuftsstridige konstruktion overhovedet opstå, når EU så sent som på et forårstopmøde i marts besluttede, at der skal tages drastiske skridt mod klimaændringer?



Portugal, der i øjeblikket varetager posten som EU-formand, fastholder stædigt, at den nye EU-traktat skal underskrives på portugisisk jord, så de nye spilleregler kan gå over i historiebøgerne som Lissabon-traktaten.



Portugals premierminister, José Socrates har dog fornuftigt nok foreslået, at Unionen kan spare både tid, penge og drivhusgasser, hvis man henlagde hele EU-topmødet til Lissabon.

Skrevet af