Det må vi kunne gøre langt bedre

Ejvind Olesen

Ejvind Olesen

FREDAGSKLUMME: Man tror det er løgn, når man hører, at nordmændene beklager sig over flere restauranter ved den jyske vestkyst, især i Blokhus, ikke tager mod kreditkort, men det er der såmænd også en hel del, der ikke gør i Københavnsområdet.

Af Ejvind Olesen 

Nu må snart det mest basale komme i orden, hvis vi vil være et internationalt anerkendt turistland. Oplysningen fra Verdens Gang i Norge om, at norske turister ikke kan betale med kreditkort på restauranterne i Blokhus, er ikke smigrende. Tilsyneladende er der heller ikke en automat, hvor kreditkort kan omsættes i klingende mønt.

Der er masser af restauranter rundt om i Danmark, som kun modtager Dankort, eller Visa/Dankort. Det sidste bliver til en Visa-kort i udlandet. Jo længere man kommer ud i provinsen, desto færre har opslag i vinduerne om, at de modtager forskellige kreditkort.

Der er ingen lov, der siger, at en lille pension eller restaurant skal tage mod kreditkort i stedet for Dankort eller kontanter. Men, det er da en flov sag, hvis de ikke gør det.

Ofte hører man, at det er en EU bestemmelse om retten til at opkræve tre procent i tillæg, som får dem til at undlade at tage kreditkort. Det er næppe rigtigt. Det har nærmere noget med firmaets kredit og manglende likviditet at gøre. Ellers kunne de jo bare opkræve de tre procent – hvad mange også gør – og så være internationale i hverdagen.

Jeg har også på et stort dansk hotel set et opslag om, at EU pålægger dem at lægge tre procent på regningen ved betaling med kreditkort. Det skal EU nu ikke bebrejdes, for det gør EU trods alt ikke.

På mine egne ferier på Rhodos og Kreta, har jeg brændt mig på en lille lokal fiskerestaurant en snes kilometer uden for byen. Først da vi skulle til at betale opdagede jeg, at jeg kun havde kreditkort med, og at den lille restaurant heller ikke skiltede med, at de modtog kreditkort.

”Kom bare igen engang inden I skal hjem og betal, men tag venligst kontanter med,” sagde den flinke græske indehaver”. Den gang var det betaling med Drachmer – og det gjorde vi så.

På Kreta var det lidt anderledes. Her var restaurantens vindue beplastret med forskellige kreditkort, men da vi skulle betale, var apparatet desværre gået i stykker. Jeg var klædt på til stranden og havde kun kreditkort. ”Godt, det er jeres skyld. Jeg kommer igen i morgen”. Det måtte tjeneren affinde sig med. Ved næste dags besøg var maskinen desværre stadigvæk itu, men vi kan sammen gå en tur i banken. ”Nej, det kan vi ikke.” På den måde legede vi kispus med hinanden i flere dage, indtil vi fandt en løsning.

Jeg vidste da godt, at det var sidst på sæsonen, og at forretningen savnede kontanter, men så må man pille alle mærker med Master Card, Diners (som de mærkeligt nok også havde) Visa og American Express, ned. Så spiller vi ærligt spil.

”Kunne vi ikke gøre det lidt bedre,” siger pressechef Mikkel Thrane i VisitDenmarjk, der er en flink mand. Jeg vil sige det på en anden måde: ”Det må vi kunne gøre langt bedre.”

God weekend.