Et unikt rejsemål er dybt såret

0

Kathmandu-Chetrapati-Karte-MANDAGSKLUMME: Erindringsbilleder fra nogle besøg i Kathmandu og Nepals fattigste området træder tydeligt frem sammen med de frygtelige øjebliksberetninger fra et jordskælv, som fortsat kræver dødsofre. –Kathmandu er slet ikke bygget til at modstå naturens kræfter.

Af Ejvind Olesen

Jeg kan ikke glemme et møde med en udslidt mand i Kathmandu, som min ledsager og guide talte med. Jeg ser fortsat billedet af ham, som var nede i Kathmandu og havde arbejdet nogle dage for at tjene til en sæk salt, hvorefter han tog det på nakken og vandrede op fra dalen til den lille landsby i bjergene – tre døgns vandring væk.

Eller den lille dreng, som blev ved med at løbe i hælene på mig og tiggede. Jeg stak ham en mønt og besluttede at følge efter ham, da han pilede af sted om nærmeste hjørne. Jeg fandt ham lidt efter. Han havde brugt mønten til at købe en varm kartoffel, som han stod samme ned andre knægter og bed ind af.

Eller da vi på en pressetur gik rundt i Kathmandus, fattige kvarterer med små usle butikker og beboelser i tætte rækker. Smilende venlige voksne og herlige unger. Fattigdom og ingen toiletter. Det virkede som om, de sov på hylder ud mod gaden.

Jeg gik sammen med nu afdøde museumsinspektør og senere direktør for Den gamle By, Erik Kjersgaard. Han havde netop afsluttet en stor TV-serie om det gamle Danmark.

”Her ser ud, som det gjorde i København på Chr. lV s tid,” konstaterede han. Begge var vi vildt optaget af Nepal. Vi rejste sammen derud en gang senere – og for mit vedkommende fulgte endnu flere besøg.

I dag er livet et andet. Et frygteligt jordskælv har væltet huse, revet simple veje og gader, sprængt usle vandledninger og dræbt og såret tusinder. Epicentret for jordskælvet lå kun 80 km. fra Kathmandu (som i dag har op mod èn mio. indbyggere) og fik derfor så katastrofale følger.

Når man kører nede fra dalen med Kathmandu og op mod forbjergerne åbenbarer sig en vidunderlig udsigt mod verdens seks højeste bjergtoppe. Laviner fra Mount Everest udløste naturen også, og flere er dræbt og savnede blandt bjergbestigere.

Lille Nepal, glemt inde mellem verdens to folkerigeste nationer Indien og Kina, blev i weekenden frygteligt ramt af naturkatastrofe – og en forfærdelig tid venter.

Flere danske rejsearrangører har rejser til Nepal. Og backpackere kommer i hundredvis fra Danmark. Hvor mange, der var i landet, vides ikke ved redaktionens slutning.

DEL ARTIKLEN
  •  
  •  
  •  

Skriv en kommentar

Be the First to Comment!

Notify of
avatar
wpDiscuz