Korttidsudlejere som Airbnb er en udfordring for mange storbyer, der lider af boligmangel, ligesom Airbnb tager forretning fra for eksempel etablerede, skattebetalende overnatningssteder som hoteller. Arkivfoto fra Wikipedia: Open Grid Scheduler.

Europæiske destinationer strammer krav til Airbnb

EU er på vej med mere strikse krav for Airbnb-udlejning, nogle rejsemål går et skridt videre. Selv siger udlejnings-mastodonten, at man er positiv i forhold til klare og harmoniserede EU-regler.

Airbnb, den amerikanske gigant inden for primært korttidsudlejning af private boliger, har ifølge sin hjemmeside over fire millioner udlejere i 100.000 større og mindre byer og lokaliteter. Største marked på verdensplan er Europa med omkring én million Airbnb-udlejningssteder.

Men ikke er alle lige begejstrede for Airbnb, det gælder blandt andet hoteller samt myndigheder i mange byer. Airbnb tager forretning fra hoteller, mens private boliger, der bruges til korttidsudlejning, ikke kan bruges i byer med boligmangel. Hertil kommer, at nogle private opkøber lejligheder og boliger i byer for at korttidsudleje dem, dermed kan de ikke bruges til normale helårsboliger.

Euronews skriver, at EU fortsætter arbejdet med at opstille mere strikse krav på STR-området (Short-term rental), men indtil EU er på plads, tager flere storbyer og lande egne tiltag på området.

Skal registreres hos myndighederne
Euronews skriver blandt andet, at bystyret i Paris og flere andre franske byer har særlige enheder til at slå ned på ulovlig udlejning af privatboliger til turister med mere. Alene i Paris udskriver denne enhed i snit årligt bøder for næsten fem millioner euro, op mod 35 millioner kroner, til boligejere, der udlejer til turister uden at følge gældende regler.

Kravene i Frankrig er blandt andet, at for at udbyde privatboliger til korttidsudlejning, skal ejeren af boligen først være registreret hos myndighederne.

Myndighederne i Paris vandt for nylig et længere juridisk tovtrækkeri med Airbnb, hvor myndighederne fik medhold i, at Airbnb var medvirkende til ulovlig udlejning af privatboliger.

Ejer man mere end to boliger i Paris, og også vil udleje den anden til besøgende turister og så videre i mere end 120 dage om året, så skal den anden bolig officielt registreres som et møbleret overnatningssted for turister. At få sådan en tilladelse er ikke nemt, og det er også meningen, skriver Euronews.

Ledige boliger – samtidig med boligmangel
Et andet eksempel er Portugal, der også har nye tiltag for at begrænse korttidsudlejning af privatboliger. Landets seneste opgørelse over boligmangel er fra 2021, den viser 720.000 officielt ledige privatboliger, mange af disse ejes af borgere fra andre lande.

Derfor vil Portugal ikke udstede flere Airbnb-tilladelser i storbyer, men stadig gerne på landet, hvor der ikke er samme efterspørgsel efter boliger.

Eksisterende Airbnb-tilladelser skal fornys hvert femte år, udlejningspriserne skal kontrolleres, men boligejere tilbydes også en skattefordel, hvis de stopper som Airbns-værter og i stedet bliver helårsudlejer til private, boligsøgende.

Også naboerne i Spanien slås med udfordringer på STR-området. For eksempel har Barcelona strammet reglerne markant for muligheden for at korttidsudleje privatboliger og byen er indtil videre stoppet med at udstede licenser til Airbnb og andre tilsvarende udlejningsplatforme.

Også i Palma, hovedbyen på Mallorca, har myndighederne strammet kravene til korttidsudlejning.

Bureaukrati skal fjerne lysten – Airbnb: Vi er OK med ensrettede regler
Euronews skriver videre, at Holland i dag har nogle af de skrappeste regler for korttidsudlejning. De er gældende i for eksempel Amsterdam både via Airbnb, Booking.com eller Expedia.

For at måtte udleje skal boligejeren betale for en midlertidig tilladelse til knap 50 euro – og man må kun udleje boligen i op til 30 dage om året, og ikke til flere end fire personer ad gangen og udlejeren må ikke kombinere og tilbyde både overnatning og morgenmad. Vil man udleje i længere tid, kræves en særskilt tilladelse.

Ligeledes skal udlejeren inden gæsterne ankommer, melde udlejningsperioden til myndighederne i Amsterdam.

På sin pressehjemmeside skriver Airbnb, at man byder EU’s kommende regler om mere klarhed og gennemsigtighed for STR-markedet velkommen. De kommende EU-regler vil give myndighederne i de 27 EU-lande adgang til flere data i forbindelse med korttidsudlejning.

 

Relaterede artikler:

Portugal forbyder køb af boliger til Airbnb-udlejning

EU ser på pirathoteller og moms fra Airbnb-udlejere

Dansk Erhverv: “Airbnb-regler er hullet som en si”