Fredagsklummen: Olympiske lege i luftfartens forhindringsløb

Af Ejvind Olesen



“DET VIGTIGSTE er ikke at vinde, men at deltage, ” var egentlig kodeordet for starten af De olympiske Lege, i år i særdeleshed også for de dansk deltagere. Tænk blot en dansk paradediciplin som badminton.



I går skulle SAS så forsøge at kvalificere sig, og det blev lige akkurat til et opsamlingsheat i forhindringsløb. Et fald fremefter reddede profilen og overlevelsen og den fortsatte eksistens ved De olympiske Lege i luftfart.



For et fald fremefter var det jo, sammenlignet med det gyselige første kvartal. Og andet kvartal er altid det bedste, fulgt af tredje kvartal, selv om der her er sommerferie i lange perioder. Der skal utroligt meget fart på i såvel besparelser, som faldende brændstofpriser og højere billetpriser for at nå i mål med et plus inden årsskiftet. Medaljer må vi ind til videre skyde en hvid pind efter.



DET VAR EN lidt under fornemmelse at være med i Stockholm, for Mats Jansson var egentlig både pessimist og optimist på samme tid. Helt efter hans egen formålsparagraf med både at bremse og speede, og på den måde nå i mål inden tidsfristens udløb.



Det går efter planen med besparelser, økonomien er så stabil, at der ikke er behov for hjælp udefra, men underskuddet, flere fly på jorden og afskedigelser er en nødvendighed.



Og kræfterne udefra angår, har de ikke været til megen hjælp. Ejerskabet af Spanair har udviklet sig fra en forventet gevinst på op mod tre milliarder kroner til et mareridt med stort underskud, og et for tiden usælgeligt selskab til en fornuftig pris.



Air Baltic ekspanderer voldsomt, men indtægerne følger ikke med i samme grad, og nu vil SAS afhænde sine aktier og gå selv.



Enhedsomkostningerne er fortsat for høje, især er piloternes lønforhold, overenskomster og produktion noget af en alvorlig forhindring, også for at få flere langruter, som ellers klarer sig pænt.



I forhindringsløb er vandgraven en forhindring undervejs. I luftfart er det også et produkt fra jord og vand, nemlig olien. Som er det værste for alle deltagere. Nogle har været lidt smartere end andre og forudset prisudviklingen gennem hedging, men hvis det sker på et for højt niveau, er det jo også en fælde.



“Tror du nu den her kur er nok?” blev Mats Jansson spurgt på pressemødet. “Hvad vil du have jeg skal svare på det. Jeg skal ikke give mig af med at tro, men tage stilling til den øjeblikkelige situation og tillige forberede os så godt som muligt til nye forhindringer. Hvad sker der, hvis olieprisen stiger til 200 dollar? For ikke længe siden kostede olien 147 dollar, i går 115 dollar. Det er den verden vi lever i og må forholde os til,” lød svaret.



“Tror du på guld?” “Ja,” svarede bryderen Mark O. Madsen, og så røg han ud efter fire minutter. “Vi har guldhåbet i vores trup, ” sagde man i dansk badminton og pegede på All England mesteren Tine Rasmussen, og så røg hun ud i anden runde.



“Tror du på det Mats Jansson?” Det virkede ærligt talt sådan i går, selv om SAS er klart bagud i forhold til selskaber som Lufthansa, AirFrance/KLM og British Airways. Men, troen er ikke nok. Derfor kan man jo godt ryge hurtigt ud!



Man kan også komme videre på et feberskud, som den fra Mikkel Hansen mod Rusland i OL-kampen i håndbold. Mit tip er, at SAS når i mål, dog uden medaljeplacering.



Tror du på, at SAS og Mats Jansson når i mål?



Giv din mening til kende i ugens Quick Poll

Skrevet af