Seattle-Tacoma International Airport. Foto: Bernstea

FBI advarer mod overgreb på kvinder i fly

I USA er der et stigende antal sager om flypassagerer, der begår overgreb mod kvinder. Skandinaviske flyselskaber oplever ikke lignende.

Flere og flere mænd synes, det er i orden at befamle kvindelige flypassagerer. I hvert fald på flyvninger i USA.

I sidste uge er to mænd blevet sigtet for at begå overgreb mod den kvinde, de sad ved siden af i flysædet på en amerikansk flyvning.

Den første sag handler om en 22-årig kvinde, der ikke kunne være i fred på en flyvning fra Alaska til Seattle på den amerikanske nordvestkyst. En mandlig passager sad ved siden af kvinden (et tomt sæde imellem), men alligevel rørte han ved hendes bryster og ben, selv om hun strittede imod. Kvinden flygtede til sidst, hvorefter hun kunne være i fred. Det skriver CNN.

I januar fandt det andet tilfælde sted på et fly fra London til selvsamme Seattle-lufthavn. En kvinde havde taget medicin mod nervøsitet og kvalme, men hun vågnede ved, at en mandlig passager gramsede på hende. I begge sager blev personalet kontaktet, der straks henvendte sig til politiet.

Mange overgreb anmeldes ikke
Faktisk er hændelserne blot et par sager i en lang række af optrin, hvor mandlige passagerer har forgrebet sig seksuelt på det modsatte køn. ”En alarmerende hastighed” siger det amerikanske forbundspoliti, FBI, om det stigende antal sager om overgreb.

Tal for FBI viser ifølge Seattle Times, at der var cirka 40 sager i 2014 og 2015, mens der i 2016 og 2017 har været omkring 60 sager om året. Man risikerer op til to års fængsel for et overgreb.

Tallene er dog langt fra virkeligheden, mener FBI. Mange overgreb anmeldes slet ikke, lyder vurderingen.

”Ingen skal udsættes for det, som vi mener, er sket i de her sager,” siger statsadvokat Annette Hayes ifølge Seattle Times. Hun håber, at flere passagerer vil anmelde, såfremt de oplever et overgreb.

De skandinaviske flyselskaber SAS og Norwegian oplyser begge over for TV 2, at de ikke kan genkende et lignende problem med overgreb mod kvinder om bord på deres respektive flyvninger.

 

Relaterede artikler:

Ballade i luften efter nej til champagne

Ny klage over gramseri i Københavns Lufthavn

Air France skånede stewardesser for sexfikseret topchef

Sovende pilot anklaget for at befamle 14-årig passager

Lufthavnen frikendt for gramseri