I køb af rejser var landsgennemsnittet for indehavere af betalingskort fra Danske Bank i september i år 12,5 procent højere end samme måned sidste år. Arkivfoto: Henrik Baumgarten.

Fynboerne købte flest rejser – nordjyderne færrest

September-udgaven af Lokal Spending Monitor fra Danske Bank dækker forbrug med betalingskort for cirka én million af storbankens kunder. Store geografiske udslag i forbruget.

Barer og natklubber, biografer, dagligvare, detailhandel, elektronikforretning, gør-det-selv-butikker og byggemarkeder, kosmetik, rejser (flybilletter og pakkerejser), restauranter og cafeer, teatre og koncerter, turistattraktioner og tøjbutikker.

Det er de kategorier, Danske Bank opdeler oversigten i sin månedlige Lokal Spending Monitor i. Statistikkerne er baseret på transaktioner foretaget i danske og udenlandske butikker med betalingskort for omkring én millioner Danske Bank-kunder i Danmark. Oplysningerne er ikke nødvendigvis fuldt repræsentative for den danske befolkning, understreger storbanken.

Gennemgangen er uden kontantbetalinger og kontooverførsler, hvilket vil sige, at faste udgifter til blandt andet bolig typisk ikke er inkluderet, hvorfor data her anvendes som et tilnærmet udtryk for det løbende danske privatforbrug.

På grund af utilstrækkelig datakvalitet er disse kommuner udeladt af tabellerne: Ærø, Fanø, Læsø, Samsø, Langeland, Morsø, Lemvig og Ringkøbing-Skjern, oplyser banken som understreger, at den geografiske lokation for forbrug er bestemt ud fra kontokortindehaverens bopæl, ikke hvor forbruget finder sted.

3,6 procent stigning fra september sidste år til september i år
Forbruget i Lokal Spending Monitor er målt på kortbetalinger. Det samlede, generelle forbrug steg på landsplan 3,6 procent fra september 2022 til september i år, skriver Danske Bank.

Banken noterer i sine kommentarer, at september var tredje måned i træk, hvor de nordsjællandske forbrugere leverede den svageste forbrugsvækst. Den var 0,2 procent lavere end i september sidste år, skriver banken og fortsætter:

”Nordsjællænderne øgede ellers rejseforbruget næstmest med 16,5 procent.”

Danske Bank skriver også, at generelt blev forbruget i september øget mest i Sydjylland og på Bornholm. I Sydjylland skyldes det ”pæn vækst i detailforbruget, samtidig med at der bruges mange flere penge på rejser, restauranter og teatre.”

Klik for større format. Danske Banks oversigt over salg af flybilletter og pakkerejser i september sidste år i forhold til september i år. Kilde: Danske Bank.

Kortforbrug på rejser
Tabellen med kortforbrug hos Danske Bank-kunder viser blandt andet, at sammenholdt med september sidste år i forhold samme måned i år, steg fynboernes køb af rejser (flybilletter og pakkerejser) 20 procent.

Herefter fulgte kunder med bopæl i Nordsjælland med 17 procent, mens Østsjælland og Sydjylland fulgte efter med hver cirka 15 procent.

Landsgennemsnittet for køb af rejser var for brugerne, der indgår i Lokal Spending Monitor, 12,5 procent højere i år i forhold til september sidste år.

Tallene viser blandt andet også, at den mindste stigning i rejsekøbet kom fra Nordjylland, hvor stigningen kun var fire procent højere end september sidste år. Største nedgang i forhold til september sidste år blev registreret i Vestjylland. Hér blev der i september sidste år købt rejser for 20 procent mere end i september 2021, men salget faldt til en stigning på ”blot” 10 procent i september i år.

 

Relaterede artikler:

Pakkerejsearrangører frygter nyt EU-direktiv

Danskerne købte mange flere rejser i juli

Den europæiske rejsebranche har fået mere medvind