Med 1.243 gæster og en besætning på 586 har MS Zaandam fra Holland America Line i over ti dage været til søs på vej fra Chile til Fort Lauderdale. Ingen havne vil modtage skibet, der angiveligt har 40 gæster og 47 besætningsmedlemmer med hvad der frygtes er corona-virus. Arkivfoto fra Holland America Line.

Havne afviser krydstogtskib med 87 syge

Krydstogtskibet Zaandam fra Holland America Line har ikke været i havn siden det forlod Chile; nu er det på vej med 87 syge passagerer og besætningsmedlemmer mod Panamakanalen og derfra til Florida.

MS Zaandam fra Holland America Line, der hører under verdens største krydstogtkoncern, amerikanske Carnival, har ifølge flere medier mindst 40 syge gæster og 47 besætningsmedlemmer ombord med influenza-lignende symptomer. Det frygtes at der er tale om corona-virus.

Zaandam skal torsdag udfor Panama mødes med et andet skib fra rederiet, Rotterdam, der kommer nordfra uden passagerer og har nye forsyninger med, herunder testkit og udstyr til forebyggende behandling af coronavirus. Herefter skal Zaandam gennem Panamakanalen og efter planen komme til Fort Lauderdale mandag i næste uge, skriver avisen USA Today.

De 1.243 gæster har siden i søndags skulle opholde sig i deres kahytter. Skibet har en besætning på 586 og de, der ikke er nødvendige for skibets drift eller til at tage sig af passagererne, skal også forblive i deres kahytter.

Skibet skulle egentligt have sejlet fra Buenos Aires i Argentina til San Antonio i Chile og have afsluttet krydstogtet i weekenden.

Men meldingerne om de syge ombord betød, at skibet blev omdirigeret til Punta Arenas, også i Chile. Det forlod denne havn den 14. marts og har siden ikke været i havn på sin uplanlagte nye rute langs vestkysten af Sydamerika mod Panamakanalen og derfra gennem Caribien til Fort Lauderdale.

Alle havne på ruten langs den sydamerikanske vestkyst og frem mod Fort Lauderdale har afvist at modtage skibet.

20 krydstogtskibe søger stadig en åben havn
Ifølge CLIA, Cruise Lines International Association, er over 20 af dets medlemmernes skibe i rum sø eller ved at færdiggøre deres krydstogter så snart som muligt. 38 af verdens krydstogtrederier er medlem af CLIA – medlemmernes foreløbig 277 skibe udgør samlet 95 procent af verdens samlede krydstogtkapacitet.

På opfordring fra USA’s sundhedsmyndigheder lukkede alle CLIA’s medlemmer 13. marts og mindst en måned frem for krydstogter til og fra USA.

Udenrigsministeriet i København oplyste tirsdag til STANDBY.dk, at mindst 13 krydstogtskibe verden over i øjeblikket sejler med 100-110 danskere om bord.

Stort rederi forlænger start af nye krydstogter
Et andet af verdens største krydstogtrederier, Royal Caribbean Cruises, har netop meddelt, at det tidligst igen begynder på krydstogter 11. maj. Gruppen har varemærkerne Royal Caribbean International, Celebrity Cruises, Azamara og Silversea Cruises.

Den 11. maj er en måned mere end forbuddet mod krydstogter til og fra amerikanske havne ellers var sat til at vare.

Relaterede artikler:

30 krydstogtskibe stadig på havet

Verdens krydstogtskibe stopper med at sejle

Frygt for virus – ingen vil modtage krydstogtskib