Kabinepersonale savner undskyldning fra SAS

Arkivfoto fra SAS.

Arkivfoto fra SAS.

FLYSELSKABER: SAS tilbagetrak i går de sidste suspenderinger af de 27 kabineansatte, der blev sortlistet under strejken hos SAS’ kabineansatte i Danmark. Ifølge fagforeningen CAU fastholder SAS dog anklagerne – og vil ikke undskylde. ”Vi skal se fremad og lægge arbejdsnedlæggelser bag os,” lyder det fra SAS.

Borgfreden har ikke sænket sig mellem SAS og medlemmerne af fagforeningen Cabin Attendants Union, der repræsenter ca. 90 pct. af de kabineansatte hos SAS i Danmark.

SAS har netop fjernet de sidste suspenderinger af 27 kabineansatte i forbindelse med kabinestrejken for nylig. SAS siger, at de 27 bl.a. truede kolleger til ikke at møde på arbejde – det benægter de suspenderede. Og ingen af de ”truede” kabineansatte vil stå frem med anklager mod deres kolleger.

Ifølge CAU sendte SAS i går – få timer efter alle suspenderinger var trukket tilbage – e-mail til de kabineansatte, hvor beskyldningerne mod de tidligere suspenderede bliver opretholdt.

Se e-mailen fra koncerndirektør Flemming Jensen og koncernchef Rickard Gustafson her på standby.dk

I en kommentar fra CAU til mailen, siger fagforeningens næstformand Jean Pierre Schomburg: ”Vi er dybt forundret over, at SAS nu optrapper retorikken. Vi forventede – især efter SAS lige havde trukket de sidste suspenderinger tilbage – at de som en ansvarlig ledelse var indstillet på, at nu skal der ro på, så vi alle kan komme videre.”

Ifølge CAU havde de 27 eks-suspenderede håbet at få undskyldning fra SAS for at have været suspenderet i 14 dage ”uden grund.”

”De 27 bliver mistænkeliggjort i e-mailen fra SAS. E-mailen er ikke den oprejsning, de 27 havde håbet, men en optrapning, hvor SAS igen kriminaliserer de 27. De 27 føler, at de igen bliver hængt ud foran alle deres kolleger – at de alligevel ikke er frikendt,” siger Jean Pierre Schomburg.

Ifølge CAU talte fagforeningen onsdag aften med SAS’ koncerndirektør for driften, Flemming Jensen. Han sagde, ifølge CAU, ”at suspenderingerne havde trukket ud, fordi SAS-ledelsen var utilfreds med, at CAU og de 27 ikke havde angret nok. Men det er jo svært at angre noget, man ikke har gjort,” siger Jean Pierre Schomburg i en pressemeddelelse fra CAU.

CAU er utilfreds med, at SAS ikke har dokumenteret, at de 27 er kommet med ”trusler, chikane og kollegial mobning.”

I kommentar til udmeldingen fra CAU, siger SAS’ pressechef i Danmark, Trine Kromann-Mikkelsen, til standby.dk: ”Ledelsen forklarer i dagens e-mail situationen for alle medarbejdere og sørger for at de, som har følt sig chikaneret ved, at vi har fokus på det generelle arbejdsmiljø. Der står sort på hvidt, at vi alle skal se fremad og lægge arbejdsnedlæggelser bag os.”

Til DR Nyheder siger professor i arbejdsmarkedsret, Henning Jørgensen: ”Hvordan folk privat snakker med hinanden, er vel ikke arbejdsgiverens sag. Er der tale om opfordring til ulovligheder, skulle det have været en sag for politiet, men i stedet har man formentlig brugt suspenderingerne i en presset arbejdskamp. De sms’er, jeg har set, er totalt uskyldige, og ikke noget, jeg ville lægge vægt på som arbejdsgiver overhovedet. Folk prøver jo altid at overtale hinanden i arbejdskampe.”